Jan Roelof Kruithof geëerd met naamplaat in woonplaats Havelte

Jan Roelof Kruithof bij zijn naamplaat op een zwerfkei in Havelte
Jan Roelof Kruithof bij zijn naamplaat op een zwerfkei in Havelte © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Een heugelijke dag in dorpscafé 't Knooppunt in Havelte. Voor het eerst in 38 jaar zijn de vrijwilligers en schaatsers van het Labelloteam weer bij elkaar.
Zo ook schaatser Jan Roelof Kruithof, elf keer won hij de Alternatieve Elfstedentocht en in 24 uur schaatste hij 655 kilometer, hij is nog steeds recordhouder. Wat hij echter niet weet is dat er speciaal voor hem nog iets is georganiseerd. Kruithof krijgt zijn eigen plakkaat met zijn naam erop. Waarom? Om die vraag schiet initiatiefnemer Roelof Prikken in de lach: "Ja, nou ja... Die man heeft gewoon topprestaties afgeleverd." "Hij heeft dit zeker verdiend", vult ploeggenoot Tinus Oosting aan. "Die man heeft zoveel wedstrijden gewonnen!"
Al ongeveer een jaar is Prikken bezig met het de naamplaat. "Het begon allemaal bij de visboer op het Piet Soerplein", vertelt de initiatiefnemer. "Plotseling zei een van de wachtende klanten bij de visboer: 'Veur Kruuthof kunt ze ook wel zo'n bordtie maken, die hef meer presteert dan die Soer.'"
Zo gezegd zo gedaan. Samen met Tinus Oosting van het Labelloteam is Prikken aan de slag gegaan. Een bordje voor Kruithof is gerealiseerd en wat is er nou mooier om die uit te reiken tijdens de reünie.
Jan Roelof Kruithof naamplaat in Havelte

Emotioneel en 'geweldig blij'

Na de koffie wordt de groep naar buiten gelokt voor een groepsfoto, maar ondertussen staat in het centrum van Havelte een ingepakte zwerfkei. Een geëmotioneerde Kruithof luistert bij de zwerfkei naar de speeches. "Het draait eigenlijk ook een beetje om jou Jan Roelof. We willen een beetje extra aandacht geven aan de prestaties van de beste man in het verleden." Kruithof krijgt tranen in z'n ogen.
Wanneer Kruithof de kei mag uitpakken ziet hij zijn eigen naamplaat voor het eerst. Hij blijft stil. "Als mijn vrouw niet in mijn leven was gekomen, had ik niet bereikt wat ik samen had bereikt", vertelt hij wanneer het allemaal is ingedaald. "Zij was er altijd bij, bij de 200 kilometer. Ik denk dat zij het soms nog zwaarder heeft gehad dan ik. Zij stond zo'n anderhalf uur te wachten totdat ik weer langs kwam, zodat ze mij voeding kon geven. Ik heb ontzettend veel waardering voor dat mens. Geweldig was ze. Ik mis haar nu nog."
Voor de oud-schaatser voelt het als een erkenning voor zijn schaatscarrière. Hij is er, zoals hij zelf zegt 'geweldig blij mee'. "Ik geniet met volle teugen en dit zal me nog lang heugen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl