26ste slipjacht in Eext: 'mooi schouwspel tussen mens en dier'

De slibjacht in Eext
De honden zijn klaar voor de slibjacht in Eext © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Met een borrel te paard luiden de ruiters de middag in. Voor de 26ste keer staat Eext in het teken van de slipjacht. De honden gaan voorop. De ruiters op het paard volgen de honden die op zoek gaan naar een lap die gedrenkt is in vossenurine.
"Het is een heel mooi schouwspel tussen mens en dier", vertelt Ilse Hendriks, voorzitter van de Vereniging van Volksvermaken Eext. "De Paarden. De honden die vooraan gaan met veel kabaal en die de vossengeur volgen." De vereniging organiseert het evenement samen met de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereniging.

Gezelligheid

"In de eerste plaats draait het allemaal om de honden", zegt ruiter Peter Harts. "Maar het is ook de gezelligheid die het evenement leuk maakt." Ruim dertig ruiters stappen op het paard om mee te doen. Langs de route staan mensen te wachten om de deelnemers aan te moedigen. Vaak zien ze de groep honden, paarden en ruiters slecht enkele minuten. De honden rennen snel achter de urinegeur aan. De paarden galopperen daar weer achteraan.
Ruiter Eddy Kolkman is de fieldmaster: "Ik heb gisteren de route bepaald. Ik ga proberen als eerste heel over de sloot te komen. En niet in Groningen in het ziekenhuis te belanden." Hij lacht. Zonder kleerscheuren komt Kolkman aan bij de Magnuskerk in Anloo. Samen met de andere ruiters genieten ze van muziek, wat drinken en vrienden en familie. "We doen het al jaren met dezelfde club mensen. Af en wat nieuwe en soms vallen er weer mensen af. Maar we zijn een hele leuke club zo bij elkaar", vult Harts aan.

'Bijzondere tak van sport'

"Ik vind het een bijzondere tak van sport", vertelt Hendriks. Zelf rijdt ze wel paard, maar ze heeft nog nooit meegedaan aan een slipjacht. Ze vindt het een spektakel. "Het is heel wat anders dan wat menigeen kent van de paardensport zoals springen en dressuur. Het heeft een stuk natuur. Je gaat dwars door de landerijen en bossen heen."
Aan het einde van de rit worden de honden flink beloond met de 'kill'. Een koeienmaag wordt in de roedel gegooid, waar de honden allemaal op af duiken. "Dat vinden de honden geweldig", aldus ruiter Kolkman. "Wij waarschijnlijk niet zo, als je het ruikt. Maar vooruit..."
Slipjacht Eext

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.