Zandberg wil rol in EK Wielrennen: 'Hebben een reputatie'

Giro Zandberg
De Giro d'Italia kwam in 2002 door Zandberg © Win Mensen
Zandberg wil een rol spelen tijdens het EK wielrennen dat in september in Drenthe wordt verreden. In 2002 kwam de Ronde van Italië - de Giro d'Italia - door het kleine kerkdorp, dat in drie verschillende gemeenten ligt (Borger-Odoorn, Westerwolde en Stadskanaal). En dat smaakt naar meer.
"We hebben een soort reputatie opgebouwd in Zandberg", zegt Wim Mensen van Stichting Zandbergia. "Als er evenementen zijn van internationale allure, willen we daar als dorp op een ludieke manier op inspelen. En dus hebben we bij de organisatie aangegeven dat er met ons te praten valt."

Routes liggen al vast

De eerste etappe van de Giro startte in 2002 in Groningen en ging via Zandberg naar het Duitse Münster. De kans dat de wielrenners net als in 2002 door het dorp komen is nihil, aangezien het parcours al helemaal vastligt.
Volgens Mensen hoeft dat geen probleem te zijn. "We hoeven ook geen doorkomstplaats te zijn, maar we willen gewoon het unieke geografische karakter van Zandberg benutten. Ik denk alleen dat de voorbereidingen al zo ver zijn, dat Zandberg vergeten is. Maar ik kan daar mee leven hoor."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Gazetta Zandberg
Zandberg werd genoemd in de Italiaanse sportkrant Gazetta © Wim Mensen

'Beweegactiviteiten'

Het dorp met enkele tientallen inwoners is van plan tijdens het EK allerlei 'beweegactiviteiten' te organiseren. "Door bijvoorbeeld op de fiets of met skeelers, steps of rolstoelen De Ronde van Kavelingen te doen", legt Mensen uit. "Vorige week kregen we de aanbieding om de route te paard af te leggen."
De wielersport leeft sinds de Giro d'Italia dus nog altijd in Zandberg. Volgens Mensen vergelijkbaar met kleine Italiaanse dorpjes waar de Giro ook doorheen ging of gaat. "Toen ik daar destijds was, ging ik kijken hoe de dorpen gebruikmaken van het feit dat er een evenement doorheen kwam", vertelt hij. "Als je daar in barretjes of cafeetjes binnenkomt, zie je ook allerlei prachtige fotocollages voorbijkomen. Zoiets heeft gewoon veel impact, wij kregen toen ook internationale aandacht."

VAM-berg in Wijster

Het EK wielrennen gaat in september door allerlei Drentse plaatsen. Zo begint de profwedstrijd voor de mannen bij het Drents Museum in Assen, de vrouwelijke profs starten in Meppel. Beide wedstrijden finishen op de VAM-berg in Wijster.
De individuele tijdritten voor beloften, junioren en elites vertrekken vanuit dierentuin Wildlands in Emmen. De wegwedstrijd voor de jongste categorie, de junioren, wordt verreden op een plaatselijke omloop rondom de VAM. Zowel de jongens als de meiden starten daarvoor in Drijber. Coevorden mag de start van de belofterenners, onder 23 jaar, verzorgen en de beloften-vrouwen zullen voor hun wegwedstrijd vanuit Hoogeveen starten.
Tegel Zandberg
Tegel uit Zandberg voor de Giro etappe © Wim Mensen

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.