Oekraïners in Ambachtsschool Emmen: ‘Komen hier straks allemaal Lada’s?’

Informatiebijeenkomst Ambachtsschool Emmen
Er kwam redelijk wat publiek af op de bijeenkomst © RTV Drenthe / Rien Kort
De komst van Oekraïense vluchtelingen in de voormalige Ambachtsschool in Emmen roept weinig zorgen op bij omwonenden. Dat blijkt uit een rondgang tijdens een informatiebijeenkomst vanavond in het pand aan de Weerdingerstraat. Daar konden buurtbewoners zich laten bijpraten. De gemeente schreef in totaal tweehonderd omliggende adressen aan, maar bijna niemand heeft moeite met de nieuwe bewoners.
Vorige week woensdag maakte de gemeente het nieuws bekend. Emmen is gevraagd om nog eens 360 extra opvangplekken te realiseren. Met de voormalige Ambachtsschool kan in een klap aan die vraag worden voldaan.
Het gebouw voldoet op de meeste fronten aan de gestelde eisen: voldoende ruimte, voor langere tijd beschikbaar en met belangrijke voorzieningen nabij. Bovendien is het pand eigendom van de gemeente, wat zaken ook vergemakkelijkt. Wel moet de school nog aangepast worden op de komst van de vluchtelingen die rond de zomer worden verwacht.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Amnachtsschool Emmen
De voormalige ambachtsschool in Emmen © RTV Drenthe / Rien Kort

'Mooi dat Emmen in het gat springt'

Voor omwonenden hield de gemeente een bijeenkomst in de voormalige kantine om het plan toe te lichten. Het leeuwendeel van de bezoekers lijkt afkomstig te zijn van het aangrenzende wooncomplex Stationade. Zo ook een groepje mannen die ontspannen bij een statafel staan te nippen aan een kopje koffie. "We zijn hier om informatie te halen."
Maar ze zijn er nog niet aan toegekomen. De vier heren zeggen over het algemeen geen bezwaar te hebben. "Of komen hier straks allemaal Lada's te staan?", vraag een zich hardop af.
Een andere man denkt dat de komst van de nieuwe 'buren' zorgt voor een beetje reuring. "Verder vind ik het mooi dat de gemeente Emmen in het gat springt. Er zijn zat andere gemeenten die helemaal niets doen."

Vrouw is inmiddels 20 kilo lichter

Marian, woonachtig in de Stationade, zegt geschrokken te zijn van het plan. Ze vreest voor inkijk in haar woning. "Ja, dat brengt wel wat spanning met zich mee, ik ben wel 20 kilo lichter geworden van het idee", vertelt ze. Ze heeft inmiddels een afspraak gemaakt met de gemeente. Die komt in haar woning kijken om poolshoogte te nemen. "Wellicht rolt daar een oplossing uit", hoopt ze.

Uitzicht

Anderen zijn vooral nieuwsgierig naar de toekomst van het gebouw na de vluchtelingenopvang. Al twee jaar geleden kondigde de gemeente de verkoop van het pand aan. Vorige week ging die na alle vertraging eindelijk van start. Het idee is dat het jongste deel van het pand (aan de zijde van de Weerdingerstraat) tegen de vlakte gaat. Het resterende en meest markante deel aan de Stationszijde blijft bewaard. De vraag is wat er voor terugkomt en wat het gaat doen met het uitzicht. Links en rechts bestaan daar wat zorgen over.
Twee oudere heren hebben net gesproken met burgemeester Eric van Oosterhout over hun bevindingen. Een hoopte eigenlijk op nieuws over de toekomst van het pand. "Wellicht is er een maquette, dacht ik." Hij heeft, net als zijn tafelgenoot, zeker begrip voor de opvang van Oekraïners.

Overlast stationsgebied

Maar die tafelgenoot twijfelt alleen of de locatie wel de beste is. Hij wijst op de overlast die de buurt heeft ondergaan door daklozen en veiligelanders in het aanpalende stationsgebied. Het wordt naar zijn idee wel erg druk in dit deel van Emmen. Volgens de gemeente vinden er weinig tot geen incidenten plaats met de Oekraïners die Emmen al opvangt. Maar deze meneer denkt er het zijne van. "Het gaat om 360 plekken, hé. Die mensen zitten straks allemaal niet binnen."
Hoewel de verkoopprocedure is gestart, wordt de levering van het pand aan de nieuwe eigenaar uitgesteld tot 31 december 2024 in verband met de opvang. Indien noodzakelijk kan de termijn met nog een jaar worden verlengd.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.