Opnieuw geen straf voor diefstal Drentse kip Jip

Jip de kip (Rechten: Menno van den Elzen)
Jip de kip (Rechten: Menno van den Elzen)
Het gerechtshof in Amsterdam heeft een 56-jarige vrouw in hoger beroep veroordeeld voor diefstal van een kip van de Hogeschool voor de Kunsten in de hoofdstad. De zaak is bekend geworden als die van 'Jip de kip'.
De vrouw is schuldig bevonden maar heeft geen straf gekregen. Eerder kwam de rechtbank tot een gelijkluidende uitspraak.
In januari 2016 deed de Drentse student Rick Busscher een experiment met de kip op de school in Amsterdam, waarbij Jip een paar weken in een hok in de school verbleef. Om mensen bewust te maken van hun vleesconsumptie, liet Rick zijn medestudenten door middel van een poll beslissen over Jips lot: moest hij in leven blijven of moest hij hem slachten?
Dierenactiviste Sandra van de Werd van het Comité Dierennoodhulp nam de kip mee. Ze stopte het dier in een reistas en liet haar contactgegevens achter in het kippenhok. Ook liet ze een bakje vegetarische kipstukjes achter.

Lees meer: 'Ontvoerder' kip Jip voor de rechter

Volgens de rechter waren de omstandigheden van de kip niet zodanig dat een 'redding' gerechtvaardigd was. Van der Werd heeft voor eigen rechter gespeeld, aldus het hof, en dat kan niet door de beugel.
Een straf opleggen hoeft niet, meent het hof, want de diefstal is lang geleden gepleegd en Van der Werd kwam niet eerder met justitie in aanraking. Bovendien werd Jip de kip kort na de diefstal terugbezorgd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.