'Meerdere bewijzen, waaronder dna-sporen, tegen eigenaar Hoogeveense supermarkt in moordzaak'

supermarkt Hoogeveen
De supermarkt van Hamid S. in Hoogeveen werd doorzocht © Persbureau Meter
Het rechercheteam van de politie heeft in het onderzoek naar de gewelddadige dood van de 32-jarige Jihad Jafo uit Enschede 'meerdere bewijzen' verzameld tegen Hamid S., de eigenaar van een supermarkt in Hoogeveen. Onder de bewijzen zijn onder meer dna-sporen, meldt RTV Oost.
Uit het dossier Vlinder, zoals de codenaam voor het rechercheteam luidt, blijkt dat Jafo door pistoolschoten van het leven is beroofd. Hij is twee keer geraakt; een keer in het hoofd en in zijn borst.

Hamid S. kwam 'snel' in beeld

RTV Oost, dat het onderzoeksdossier kent, meldt verder dat S. door de politie al heel snel werd gezien als een person of interest. In eerste instantie werd de eigenaar van van de halal-supermarkt in het Hoogeveense winkelcentrum De Weide gezien als getuige, maar uiteindelijk waren de verdenkingen dusdanig sterk dat werd besloten de woning van S. in Den Ham en zijn winkel te doorzoeken.
Hamid S. was op dat moment nog niet aangehouden en vertelde tegen RTV Oost dat hij 'veel pijn' had van de dood van zijn goede vriend Jihad. En dat hij zelfs nog de boodschappen had geregeld voor het verjaardagspartijtje op de dag van Jihads verdwijning.

Bewijzen

Maar intussen bleek de forensische recherche in het winkeltje van S. op een aantal cruciale sporen te zijn gestuit. Zo was uit het supermarktje het statief van een brandslang verdwenen, terwijl juist Jihads lichaam, toen hij dood werd gevonden, was verzwaard met zo'n statief.
Uit nader forensisch onderzoek blijkt dat het om hetzelfde statief gaat. Ontkennen dat het om zijn statief gaat, heeft voor S. weinig zin schrijft RTV Oost, want op de plek waar het statief in het winkeltje had gestaan, werden sporen teruggevonden die exact matchen met het object waarmee Jihads lichaam was verzwaard. "Het leek wel een legpuzzel, het klopte precies", aldus een bron rond het onderzoek tegenover de omroep.
Ook werd dna van Hamid S. op de crimescene aangetroffen in de vorm van een haar. Die haar werd teruggevonden in een van de knopen van de deken, waarin het lijk van Jihad zat. Verder stuitte de politie in de woning van S. op een deken van hetzelfde type waarin Jihads lijk was gewikkeld. Een vrij zeldzame deken die in Duitsland was gemaakt.

Actief in drugscircuit

Zowel Jihad als Hamid S. waren actief in het drugscircuit. Bij S. werd in april 2020, toen de Hammenaar nog in buurdorp Vroomshoop woonde, een hennepkwekerij ontdekt. Waarop hij in november werd veroordeeld tot 100 uur werkstraf en 60 dagen voorwaardelijk.
Jihad op zijn beurt zat maandenlang in een Duitse cel nadat hij in 2017 bij Frankfurt op heterdaad werd betrapt met een partij marihuana in zijn auto. Die auto zou hij hebben gekregen van S..
Ze hebben het nooit hard kunnen maken, maar vrienden van Jihad vermoeden tot op de dag van vandaag dat het Hamid S. was die de politie had getipt over het drugstransport, zo verklaren ze tegenover het rechercheteam.
Niettemin bleven ze contact houden. Enkele dagen voor zijn verdwijning hadden Jihad en Hamid - beiden van Syrische afkomst - nog een etentje in Almelo. Daarbij zou Jihad aan Hamid S. hebben gevraagd om hem 1200 euro te lenen.

'Wit poeder'

S. zou daarop Jihad het aanbod hebben gedaan om tegen betaling 'wit poeder naar Berlijn te brengen'. Ondanks de voorgeschiedenis van het mislukte drugstransport bij Frankfurt lijkt het erop dat Jihad inging op het aanbod. Jihad had namelijk kort voor zijn verdwijning thuis verteld dat hij voor zijn werk naar Berlijn moest.
Nadat Hamid die avond Jihad thuis oppikte, was de Enschedeër maandenlang spoorloos. Tot toevallige voorbijgangers in het kanaal Almelo-De Haandrik een groot pakket zagen drijven en alarm sloegen. Het 17 kilo zware statief van een brandslang bleek niet zwaar genoeg om het gedumpte lijk van Jafo onder water te houden. Het enige waar het rechercheteam Vlinder nu nog naar speurt is de plek waar Jihad is doodgeschoten, zo blijkt uit het dossier.
Na de aanhouding van Hamid S. heeft het rechercheteam onderzoek gedaan in een bedrijfspand aan de Josinkstraat in Enschede. Hier is een zogenoemd luminolonderzoek verricht, waarbij met speciale lampen naar bloedsporen kan worden gezocht. Het wachten is echter nog op de resultaten van dit onderzoek. De politie benadrukte overigens dat de eigenaar van het bedrijfspand niets met de zaak te maken heeft.

Meer aanhoudingen

Gezien de manier waarop Jihads lichaam was gedumpt, ging de recherche er meteen al van uit dat er meer mensen bij de zaak betrokken moesten zijn. Inmiddels zijn twee mannen van 53 en 57 jaar uit Twenterand en Gronau aangehouden, maar later ook weer op vrije voeten gesteld.
Officieel worden ze verdacht van 'betrokkenheid bij de dood' van Jihad. Maar omdat ze al na een paar dagen weer op vrije voeten zijn gesteld, lijkt het er eerder op dat het rechercheteam ervan uit gaat dat ze S. 'slechts' hebben geholpen bij het doen verdwijnen van Jihads stoffelijk overschot. Op dit delict staat maximaal circa twee jaar celstraf.
De advocaten van Hamid S. wilden tegenover RTV Oost niet reageren op de bevindingen van het rechercheteam.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.