Staking gaat niet door: kabinet maakt 460 miljoen euro vrij voor onderwijs

Het kabinet maakt 460 miljoen euro extra vrij voor het onderwijs. Dat is het gevolg van een akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers. Als gevolg hiervan gaat de aangekondigde lerarenstaking van 6 november niet door, zegt de Onderwijsbond Aob.
Het geld is bedoeld voor 2020 en 2021 om het lerarentekort aan te pakken, zegt minister Slob. De afspraken zijn vastgelegd in een convenant.

De onderwijsbonden eisten al geruime tijd extra geld om het tekort aan leraren en de hoge werkdruk in het primair en voortgezet onderwijs aan te pakken. Ook willen ze een betere cao. Het geld is daar ook voor bedoeld.

Volgens de PO-Raad is het "een mooi gebaar" dat het kabinet 460 miljoen vrijmaakt, maar de koepel voor het basisonderwijs waarschuwt wel dat het "de fundamentele problemen rondom het lerarentekort niet oplost".

De landelijke staking is afgeblazen, maar het kan zo zijn dat individuele scholen zelf nog actie voeren. De PO-Raad (Primair Onderwijs) hoopt dat schoolbesturen daar begrip voor hebben: "De actiedag kan gebruikt worden om samen het gesprek aan te gaan over werkdruk, salaris en aantrekkelijkheid van werken in het primair onderwijs".

Ook in Drenthe hadden veel scholen, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs, het plan om te gaan staken. Leerlingen hadden al vrij gekregen en ouders zijn per brief geïnformeerd. Of deze kinderen woensdag naar school moeten of niet, moet dus nog blijken.
Meer over dit onderwerp:
Arie Slob onderwijs lerarentekort
Deel dit artikel: