Drenthe Toen Podcast: een vliegveld om van te houden

Gerrit Boxem
Luchtvaartjournalist Gerrit Boxem is, net als veel plaatsgenoten, dol op vliegveld Hoogeveen. © RTV Drenthe
Over zweefvliegen, parachutespringen, reclamesleepjes en oldtimers. In een vierdelige podcast- en radioserie maken luchtvaartjournalist Gerrit Boxem uit Hoogeveen en RTV Drenthe radiomaker Lydia Tuijnman een rondgang langs heden en verleden van vliegveld Hoogeveen.

Geliefd uitje

Gerrit Boxem, van jongs af aan gefascineerd door alles wat te maken heeft met vliegtuigen, is al vele tientallen jaren een trouw bezoeker van het vliegveld. Sterker nog, hij wordt door de bemanning van de toren gebeld als er een bijzonder toestel verwacht wordt. Maar hij is niet de enige Hoogevener die het vliegveld in zijn hart heeft gesloten, vertelt hij: "Het is voor velen een geliefd uitje op de zondagmiddag. Hup op de fiets, op het vliegveld even een ijsje of een patatje eten, kijken naar het starten en landen van de vliegtuigen, het springen van de parachutisten. Het is een vliegveld om van te houden."

Stad in stijgwind

Het boek dat Gerrit Boxem over het vliegveld schreef, 55 jaar vliegveld Hoogeveen, van eenvoudige airstrip tot volwaardige luchthaven, verhaalt van het begin van het vliegveld. In de jaren zestig gaf de ambitieuze burgemeester Bakker de aanzet. Boxem: "Fokker, toen nog Lichtwerk geheten, en ook Philips hadden interesse om naar Hoogeveen te komen. De firma's beschikten over eigen vliegtuigjes en een vliegveld in de nabijheid zou een sterk argument zijn om de keus in het voordeel van Hoogeveen te laten uitvallen. De slogan 'Hoogeveen, stad in stijgwind', zegt al genoeg: het felbegeerde vliegveld kwam er, begin jaren zestig. En de bedrijven. die kwamen ook.
Boek verloten
We mogen het boek, '55 jaar vliegveld Hoogeveen' van Gerrit Boxem verloten. Stuur een mail naar drenthetoen@rtvdrenthe.nl en leg uit waarom juist jij dat boek verdient. Vergeet niet je adres te vermelden en wie weet ploft dit mooie werk dan binnenkort bij jou op de mat. De podcast- en radioserie over Vliegveld Hoogeveen is vier weken lang te horen in het Radio Drenthe-programma Drenthe Toen, via de podcast en Uitzending Gemist.
26/02 Drenthe Toen Podcast Vliegveld Hoogeveen deel 1

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl