Verzetsman Max Léons (97) is overleden

Voormalig verzetsstrijder Max Léons is vanmorgen op 97-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Gibbon Uitgeefagentschap heeft dit bekendgemaakt.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook Léons onder in Nieuwlande, waar hij - onder de schuilnaam ‘Nico’ - al snel toetrad tot de onderduikorganisatie van Johannes Post. Samen met domineeszoon Arnold Douwes redde hij honderden Joden, meest kinderen.


Vorig jaar was Max Léons even terug in Nieuwlande en sprak RTV Drenthe met hem.

Boek
Een verslag van hun bij vlagen jongensboekachtige avonturen verscheen na Douwes’ dood onder de titel Max Leons & Arnold Douwes, Mitswa en christenplicht. Na de oorlog vestigde Léons zich in Amsterdam als verzekeringsagent.

De Israëlische herdenkingsorganisatie Yad Vashem onderscheidde in 1985 Douwes en het dorp Nieuwlande. Léons kreeg de onderscheiding niet omdat het redden van Joden voor een jood een mitswa is, een plicht.


Bij gelegenheid van zijn negentigste verjaardag ontving Léons op 23 november 2011 als eerste buiten Israël een onderscheiding van The Jews Rescued Jews during the Holocaust Committee en de The B’nai B’rith World Center.

RTV Drenthe zond vorig jaar de documentaire 'Terug naar Nieuwlande' uit over Max Léons. Die kun je hier terugluisteren.
Deel dit artikel: