Schaapherders draaien overuren door wolf: 'Nog nooit zo druk gehad'

Schaapherder Julie Teunen van schaapskudde 't Stroomdal
Schaapherder Julie Teunen verzameld haar schapen om ze te stallen achter een wolfwerend raster. © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Een deel van de schaapherders in Drenthe draait overuren vanwege de wolf. Door de komst van het dier zijn ze meer tijd per week kwijt aan hun werk. En dat brengt kopzorgen met zich mee, bijvoorbeeld in Anloo waar schaapherder Julie Teunen actief is voor schaapskudde het Stroomdal.
Op een veld vlak bij het onderduikershol in Anloo lopen achttien schapen van de kudde. Overdag kunnen ze vrij grazen, maar 's nachts verdwijnen ze achter een wolfwerend raster op een vaste plek. "Zodat ze veilig staan", legt Teunen uit. "Een aantal jaren geleden was er geen nachtraster en was het geen enkel probleem dat ze 's nachts nog op het veld liepen. Maar dat kan nu niet meer."

'Best frustrerend'

Sinds de komst van de wolf naar de provincie Drenthe moet de herder meer tijd steken in de kudde. "Nu moeten alle schapen dus achter dat raster komen in de avond. We hebben een vrij groot gebied, dat betekent soms dat je wel een uur tot anderhalf uur bezig bent om alle schapen te verzamelen. Of zelfs langer. Het kost ons gewoon ontzettend veel tijd."
En daar houdt het volgens haar nog niet op, want niet alleen het verzamelen van de dieren kost tijd. Ook het onderhouden van het raster vraagt om veel aandacht. "Dan staan alle dieren achter het hek, maar dan doet de stroom het bijvoorbeeld niet", aldus Teunen. "Dan moet je gaan kijken of er ergens een tak ligt op één van de stroomdraden. Het is een vrij groot raster, dus dat kost gewoon veel tijd."
Het verschilt volgens haar per week hoeveel ze meer moeten doen. "Maar gemiddeld zijn we alleen aan deze kudde al 20 uren extra kwijt per week. Dat kan best frustrerend zijn, want we werken natuurlijk al zeven dagen per week."
Schaapherders Drenthe draaien overuren

'Speelt op veel plekken in Drenthe'

Marianne Duinkerken, schaapherder op het Balloërveld kent dezelfde problemen. "Ik vind het niet erg om extra te werken, de reden waarom vind ik alleen niet prettig. Wolven en schapen gaan niet samen. Ik ben nu 21 jaar herder en heb in al die jaren nog nooit zo'n zware periode meegemaakt. Tegenwoordig ben ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op pad. Dat is zeker inspannend."
Het samenwerkingsverband van de tien Drentse schaapskuddes zegt dat de problemen rondom de werkdruk op veel plekken in Drenthe spelen. "Ik heb goed contact met verschillende schaapherders", legt voorzitter Albert Kerssies uit. "Dan hoor ik dezelfde verhalen."
"In Doldersum zitten we midden in wolvengebied. Daar begrijp ik dat ze inmiddels ook met kuddebewakingshonden werken. Gisteren ben ik ook bij de kudde in Havelte geweest. Daar is de weide aangepast plus de kooi die er staat. Het kost gewoon structureel extra werk."

Compensatie

De vraag is echter of er daadwerkelijk iets aan gedaan kan worden. Kerssies ziet wel iets in een extra toelage vanuit de provincie voor gebieden met herders waar de wolf actief is. "Zodat je wellicht de extra uren kunt compenseren of meer mensen kan inzetten om de werkdruk te verdelen." Maar of dat realistisch is weet hij niet.
Teunen is zelfstandig ondernemer, zoals de meeste schaapherders, en laat haar schapen grazen in opdracht van Staatsbosbeheer. Compensatie voor de extra gemaakte uren krijgt ze niet. "De bijkomende werkzaamheden horen erbij en ik vind het belangrijk dat de wolf geen dier van ons pakt. Maar we krijgen de extra uren niet vergoed. Daar zou wel iets aan mogen veranderen."

Signalen bekend

De provincie laat in een reactie weten dat de signalen bekend zijn. "Net als bij andere dierhouders stellen we geen geld beschikbaar voor extra werkdruk die het beschermen van dieren met wolfwerende rasters met zich meebrengt. Wel kunnen de schaapherders subsidie aanvragen voor wolfwerende rasters als ze voldoen aan de voorwaarden. En wordt, wanneer er schade is door een aanval van een wolf, de geleden schade vergoed."
Staatsbosbeheer zegt de zorgen van de herders te delen. "De problemen zijn ook bekend bij ons", legt een woordvoerder uit. "Staatsbosbeheer zit namens de terreinbeherende organisaties in de gebiedscommissie wolf van de provincie. Daar gaan we dit onderwerp toch weer onder de aandacht brengen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.