Wijnproductie minder dan vorig jaar: 'Verontrustend is het niet'

De wijnproductie in Nederland dreigt dit jaar achter te blijven bij het record van vorig jaar. Volgens Wijngoed Havelte in Havelte en Wijngaard Runa uit Ruinen is er geen reden tot paniek.

Uit cijfers van de sector blijkt dat er vorig jaar 1,25 miljoen flessen Nederlandse wijn werden geproduceerd, dit jaar worden dat er waarschijnlijk niet meer dan 1 miljoen, zo meldt de NOS.

"De productie is aanzienlijk minder dan vorig jaar, maar verontrustend is het niet", zegt Marjan van Doeveren van Wijngaard Runa. Van Doeveren legt uit dat door de nachtvorst van dit voorjaar, de druivenplanten een slechte start hebben gehad. "De plant moet dan een achterstand inhalen, dat gaat niet altijd goed."
 
Trosdunning
"We hebben dit jaar bewust aan trosdunning gedaan", geeft Peter Pels van Wijngoed Havelte aan. Dit is een van de redenen dat de productie minder is.

2018 was een topjaar voor wijn en toen zijn de trossen te zwaar belast. Door trosdunning kunnen de druivenplanten zelf weerstand opbouwen. "Dit geeft de plant weer extra power voor aankomende jaren", zegt Pels.
Deel dit artikel: