De Wolden gulste gemeente van Nederland voor mantelzorgers

De gemeente De Wolden is de gulste gemeente van Nederland richting haar mantelzorgers. Alle 355 Nederlandse gemeenten hebben de wettelijke taak om mantelzorgers te 'waarderen en ondersteunen', maar mogen zelf bepalen hoe ze dit doen.
De Wolden geeft een mantelzorgwaardering van 300 euro contant per mantelzorger. Ook de overige Drentse gemeenten die een geldbedrag geven, zijn gulle gevers in vergelijking met andere gemeenten in Nederland. Zo geven Noordenveld en Midden-Drenthe ieder 200 euro aan mantelzorgers. De gemeente Emmen geeft 160 euro en Assen en Aa en Hunze ieder 100 euro.

Afschaffen
Sommige gemeenten waarderen de mantelzorgers met een attentie. In Drenthe zijn dat Meppel en Westerveld. De gemeente Tynaarlo en Hoogeveen hebben de mantelzorgwaardering helemaal afgeschaft. 

Het geld dat vrijkomt met de afschaffing van de waardering mag de gemeente niet zomaar voor andere doeleinden gebruiken. Dat geld wordt in die gemeenten gebruikt voor ondersteuning van mantelzorgers. Zo organiseert de gemeente Hoogeveen regelmatig een uitje voor mantelzorgers en is daarnaast een mantelzorgconsulent aan het werk die hen ondersteunt.

De gemeente Borger-Odoorn is de enige Drentse gemeente waar een cadeaubon gegeven wordt. De waarde is 50 euro. Daarnaast wordt er nog een avond/middag gehouden voor mantelzorgers.


Midden-Drenthe en Borger-Odoorn zijn niet meegenomen in bovenstaand kaartje

Volledige lijst in Drenthe
Gemeenten kunnen ook op een andere manier mantelzorgers belonen. In de gemeente Westerveld krijgen mantelzorgers een voucher en in Meppel is er voor elk wat wils met als thema Avondje uit, Eropuit! of Verwennerij.

De Wolden: 300 euro
Noordenveld: 200 euro
Midden-Drenthe: 200 euro 
Emmen: 160 euro 
Coevorden: 100 euro
Assen: 100 euro
Aa en Hunze: 100 euro
Borger-Odoorn: cadeaubon van 50 euro
Meppel: attentie
Westerveld: attentie
Tynaarlo: afgeschaft
Hoogeveen: afgeschaft

Dag van de Mantelzorg
Mantelzorgers ontvangen de mantelzorgwaardering op de Dag van Mantelzorg, op 10 november. Er zijn volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zo'n 4,4 miljoen mantelzorgers in Nederland.
Deel dit artikel: