Roze shirt tegen zaadbalkanker een eye opener: 'Je checkt niet een keer in de zoveel tijd je ballen'

Hoe check je je ballen eigenlijk op teelbalkanker? Voor stadion De Oude Meerdijk in Emmen staat Stichting teelbalkanker met een stand om de voetbalfans uitleg te geven over de kanker en ook hoe groot de overlevingskans kan zijn, mits je er vroeg bij bent.
Met de hashtag #CheckJeBallen willen FC Emmen, hoofdsponsor EasyToys en Stichting Zaadbalkanker mannen aansporen zichzelf regelmatig te controleren op teelbalkanker.
Het is de meest voorkomende kankersoort bij mannen tussen de 15 en 40 jaar. Wanneer je er snel bij bent, is de overlevingskans meer dan 95 procent. Maandelijks checken of je zaadballen groter of harder zijn geworden, helpt. Ook kunnen er gekke bobbeltjes te voelen zijn die mogelijk wijzen op kanker.
Meer bekendheid
Directeur Ivo Struik van Stichting Zaadbalkanker is blij dat het voetbalteam vandaag aandacht geeft aan deze vorm van kanker. De roze wedstrijdshirts worden geveild. Het ingezamelde geld wordt besteed door de stichting aan de educatie van zaadbalkanker op scholen en bij voetbalclubs.
Het is een regionale actie, samen met FC Emmen, vertelt Struik. "FC Emmen heeft het initiatief genomen om een sponsorwedstrijd voor ons te houden. Dat vonden we zo leuk en toen hebben we gezegd: 'Daar willen we bij zijn. En dan nemen we een stand mee.' We zijn heel blij met deze actie van FC Emmen."
Volgens Struik is het heel belangrijk dat een voetbalclub als FC Emmen zo'n initiatief opzet. "We zijn al heel lang bezig voetbalclubs en scholen te benaderen met onze Stichting Zaadbalkanker. Dat gaat heel moeilijk en mondjesmaat. Dit krijgt nu ineens vleugels vandaag. Dus ik ben er blij mee."
Actie rond wedstrijd FC Emmen om aandacht te krijgen voor zaadbalkanker
'Goede zaak'
Een vader en zoon die langs de stand komen vinden het een goede zaak dat er aandacht is voor zaadbalkanker. "Ik denk inderdaad wel dat het heel belangrijk is", meent de vader. "Dat zag je ook met die PSV-man ook", gaat hij verder, doelend op PSV-perschef Thijs Slegers die een oproep deed voor bloed- en stamceldonoren na een diagnose van acute leukemie. "Daar wordt aandacht aan gegeven en dat wekt toch iets bij het publiek op."
Ook andere fans waarderen de actie. "Wij vinden de actie zeer goed, want zelf weet je er eigenlijk vrij weinig van af", vertellen twee FC Emmen-supporters. "Af en toe wordt er wel flink reclame voor gemaakt, wat ook noodzakelijk is." En kennis vergroten over de check is noodzakelijk. "Het is toch fijn dat je je even duidelijk laat vertellen van zo zit het en zo moet je het doen. Het is wel een eye opener, want je doet het niet. Je doucht iedere dag, maar je checkt niet een keer in de zoveel tijd je ballen."
Taboe of onwetendheid?
Door middel van een paasei legt Struik voorbijgangers uit hoe je jezelf goed kunt controleren. Want, benadrukt hij, vrouwen weten dat ze hun borsten moeten controleren op bobbels, maar mannen weten niet dat ze hun testikels moeten controleren.
"Maandelijks onder je douche je ballen checken dan ben je er op tijd bij en dat scheelt je chemotherapie of radiotherapie", vertelt Struik. Als je goed voelt, voel je heel gemakkelijk of het groter, harder of gevoeliger is geworden."
Of het nu echt een taboe is om je ballen te controleren, weet Struik niet. "Ik heb me weleens afgevraagd of het een taboe is of puur onwetendheid. Het is wel waar, dat merk je hier ook, mensen beginnen wel te giechelen. Ze zeggen dat ze er wel eens over hebben gehoord, maar het is toch een soort van schaamte. Daarvoor zijn we hier ook om er gewoon over te praten."