'Meppel mag trotser zijn op z'n zilveren geschiedenis'

20230227 Meppeler Zilver
Een zilveren mand in de tentoonstelling Meppeler Zilver © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Eigenlijk steekt het een beetje, dat de zilveren geschiedenis van Meppel zo onbekend is. Mieke Mulders van het Stedelijk Museum Meppel laat met trots het zilverwerk zien dat zilversmeden uit de stad maakten. Volgens haar had Meppel al tientallen zilversmeden voordat in de rest van Drenthe een smid te vinden was.
"Drenthe was dunbevolkt, Meppel was eigenlijk de grootste stad. Het ligt ook gunstig en werd daarom het 'Rotterdam van Drenthe' genoemd. Het had een grote haven, had veel gildes. Dus Meppel was de place to be."

Sierstukken

Het Stedelijk Museum heeft enkele vitrines met dit glimmend edestaal. Volgens deskundige Siem Willems zijn het topstukken. "Daar werd heel hoog tegenaan gekeken. In de omgeving is er dan ook heel veel vraag naar geweest. Het waren sierstukken voor op tafel en voor de familie."
Bekijk hier de video over de zilveren geschiedenis van Meppel die opnieuw wordt belicht in het Stedelijk Museum:
(Tekst gaat verder onder de video)
'Meppel mag trotser zijn op z'n zilveren geschiedenis'

Weduwe Femmigje Bokking

Vooruitstrevend is ook de rol van vrouwen. Een van hen is Femmigje Bokking (1740-1820). Ook van haar staat zilverwerk tentoongesteld in het museum. "Dat is zeer bijzonder. In de afgelopen eeuwen zijn er maar drie vrouwen geweest die geproduceerd hebben. Ze heeft haar man Arend de Vries geholpen met het maken van de voorwerpen", bewondert Willems.
Na het overlijden van haar man nam ze dat werk verder over en vroeg ze een meesterteken aan in 1812. Zo heeft ze tot 1820 geproduceerd. "Hele mooie stukken en heel erg goed gedaan."

Zilveren geschiedenis

De zilveren geschiedenis van Meppel was lange tijd uit het oog verloren, nadat Napoleon de archieven van de gildes liet vernietigen. Willems hoopt dat de tentoonstelling die geschiedenis weer voor het voetlicht brengt. "Dat er geen straatnamen naar smeden vernoemd zijn, dat moet toch eigenlijk veranderen?", vindt ze. "Meppel mag trotser zijn op haar zilveren geschiedenis."
De expositie Meppeler Zilver is het komende half jaar nog te bezichtigen in het Stedelijk Museum Meppel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.