Assen aan de slag met jongerenpanel

Een speciale raadsgroep is in het leven te geroepen om te onderzoeken hoe de jeugd wil meedenken.
Een speciale raadsgroep is in het leven te geroepen om te onderzoeken hoe de jeugd wil meedenken. © Gemeente Assen
De gemeente Assen gaat aan de slag met een jongerenpanel om de jeugd te betrekken bij het beleid. Jongeren geven in een enquête aan op die manier betrokken te willen worden bij plannen van de gemeente.
Vorige maand gingen raadsleden de stad in om te vragen op welke manieren de Asser jeugd wil meedenken. Hierbij konden ze kiezen uit advies geven via een jongerenraad, jongerenambassadeurs, een jongerenpanel of maandelijks speeddaten met raadsleden over onderwerpen die jongeren aangaan. "We bezochten scholen, sportclubs en buurthuizen. Sommigen zijn zelfs het Asser nachtleven in geweest", vertelt ChristenUnie-raadslid Jerke Setz.
Van de driehonderd jongeren die de enquête invulden, gaven honderdvijftig aan voorkeur te hebben voor een jongerenpanel. Ook werd aan ze gevraagd of ze nog andere ideeën hadden over het betrekken van jeugd bij beleid. "Daar kwamen goede suggesties uit", aldus Setz. "Bijvoorbeeld via sociale media of gamification. Die suggesties nemen we mee in het vervolg."
Hoe de uitwerking van het panel er precies uitziet, is nog niet duidelijk. De gemeente Assen hoopt voor de zomer te starten met een pilot.

Onderzoek interesses Asser jongeren

Onlangs bleek uit een onderzoek van de onafhankelijke gemeentelijke rekenkamercommissie dat het beleid van de gemeente Assen niet genoeg aansluit op de interesses van Asser jongeren wat betreft voorzieningen en evenementen. Uit een serie van Omroep Assen en RTV Drenthe bleek al dat jongeren vinden dat er te weinig te doen is in Assen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.