Zomervluchten van Eelde naar Sunny Beach, meer bestemmingen op komst

ANP-16225983
Op de boulevard in Sunny Beach is het altijd een drukte van belang © ANP / Luuk van der Lee
Groningen Airport Eelde krijgt er deze zomer een nieuwe vliegvakantie bij. Tussen 31 juli en 28 augustus gaan er vijf vluchten van de Drentse luchthaven naar de Bulgaarse kustplaats Boergas. De nieuwe bestemming moet worden gezien als een soort experiment, om te peilen of er ook in de toekomst animo voor de vliegreis is.
Boergas ligt op een half uurtje van de badplaats Sunny Beach, een populaire vakantiebestemming onder jongeren.

'Corendon deed suggestie'

De keuze om op de stad aan de Zwarte Zee te vliegen is niet uit de lucht gegrepen, zegt Tom Roek, die zich voor Groningen Airport Eelde onder meer bezighoudt om nieuwe routes te ontdekken. "Corendon kwam met de suggestie voor Boergas op basis van andere populaire bestemmingen die onlangs zijn toegevoegd, zoals het Griekse eiland Rhodos en Dalaman in Turkije. Corendon moet natuurlijk wel over capaciteit beschikken om de vluchten uit te voeren en die kwam vrij", legt hij uit.
Als de vlucht twee maanden naar voren was gehaald, had de vlucht van Eelde naar Boergas in één klap kunnen uitgroeien tot een lucratieve bestemming voor eindexamenleerlingen. "Maar we weten niet of Corendon die overweging in optie heeft genomen", lacht Roek. "Als de vijf vluchten komende zomer positief verlopen, is het wel iets wat volgend jaar misschien tot de mogelijkheden behoort. Al moeten er ook vliegtuigen voor beschikbaar zijn."
(Tekst gaat verder onder de foto)
230228_burgas
Het strand van Boergas © ANP

Drukte op Schiphol

Dat de Bulgaarse stad aan de bestemmingen van Groningen Airport Eelde is toegevoegd, kan volgens Roek ook niet los worden gezien van de perikelen waarmee Schiphol afgelopen zomer kampte. Mede vanwege personeelstekorten was het daar afgelopen zomer een drukte van belang. "Daardoor zullen er de komende jaren meer bestemmingen deze kant op komen. Maar voordat dat gebeurt, kunnen we met vluchten zoals die naar Boergas alvast kijken wat wel en niet werkt."
Ondertussen krijgt de Drentse luchthaven onophoudelijk veel verzoeken van passagiers om bepaalde bestemmingen weer toe te voegen aan het vluchtaanbod. Roek noemt de Zuid-Portugese stad Faro, het vasteland van Spanje en meerdere opties in Griekenland als populaire verzoeken. "We zijn hard bezig om dat te realiseren. Maar", zo zegt hij, "dat kost tijd en het moet wel iets opleveren. Of het lukt wordt duidelijk in het najaar. Dan worden de vluchtschema's voor de zomer erna bekend. De komende maanden gaan we hierover in gesprek."
Een van de oriënterende gesprekken die momenteel loopt, is met de directie van de Britse luchthaven Londen Southend, om de verbinding tussen beide luchthavens te herstellen, zo meldt RTV Noord. Tussen 2014 en 2020 reisden zo'n 180.000 passagiers tussen beide bestemmingen, tot aan het moment dat FlyBe failliet ging. "Maar de kans is klein dat die verbinding nog voor dit jaar staat te gebeuren", zegt Roek.

Kleinere portemonnee

Voorlopig kan de focus voor wat betreft nieuwe bestemmingen vanaf Eelde dus gericht worden op Boergas. Zelf is Roek nog niet in de Bulgaarse kustplaats geweest, "Maar ik kan wel alvast verklappen dat het een mooie vakantieplek is aan de Zwarte Zee. Veel jongere mensen kennen Sunny Beach misschien wel, dat ligt een half uurtje van de stad. Zie het vooral als een voordelige allinclusive-bestemming die een mooi alternatief vormt voor dure bestemmingen. Geschikt voor mensen die graag op vliegvakantie gaan, maar beschikken over een iets kleinere portemonnee", aldus Roek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.