Enexis: stop met zonnepark op plekken waar nauwelijks vraag naar stroom is

Enexis, de beheerder van het elektriciteits- en gasnet in onder meer Drenthe, wil geen nieuwe zonneparken meer aansluiten in gebieden waar weinig tot geen afnemers van stroom zijn.
"Op dit moment lopen we volledig vast. De wachtlijsten van bedrijven en energiecoöperaties die hun opgewekte stroom terug willen leveren, groeit harder dan wij kabels kunnen leggen," zegt Jeroen Sanders van Enexis tegen Nieuwsuur.
Probleem niet opgelost ondanks smak geld
De regionale netbeheerder maakte vandaag bekend dat er vorig jaar een recordbedrag van ruim een miljard euro is uitgegeven aan netversterking. Maar het is niet genoeg: waar bedrijven en energiecoöperaties jarenlang gegarandeerd waren van toegang tot het net, kunnen netbeheerders die zekerheid nu niet meer bieden.
Met name zonneparken, door Sanders gekscherend 'kilowatknallers' genoemd, zijn hier verantwoordelijk voor. Door die belasting die zij geven op het net kunnen andere bedrijven steeds moeilijker worden aangesloten. In het jaarverslag noemt het bedrijf dit een 'mismatch tussen vraag naar en aanbod van transportcapaciteit' die de komende jaren naar verwachting aanhoudt.
Voorrang aan afnemers in de buurt
Eigenlijk heeft Enexis momenteel helemaal geen extra ruimte beschikbaar, benadrukt een woordvoerder tegenover het ANP. Maar als die mogelijkheid er weer komt, dan wil de organisatie zich kunnen richten op aansluitingen waarmee afnemers in de buurt geholpen zijn. Wettelijk mag Enexis die keuze nu nog niet maken, en daarom roept het de overheid op om dit juridisch mogelijk te maken.
Naast zonneparken raakt het net steeds voller door de komst van windturbines, laadpalen, warmtepompen en de verduurzamingsplannen van de industrie. Door de hoge gasprijzen stapten klanten van de netbeheerder de laatste tijd ook sneller dan verwacht over op elektriciteit.
Noodklok eerder geluid
Voor Drenthe is het al langer bekend dat nieuwe én bestaande bedrijven die willen uitbreiden in de knel komen door het overvolle elektriciteitsnet. De grenzen van wat het hoogspanningsnet aankan zijn namelijk bereikt, verklaarden Tennet en Enexis vorig jaar november.