Drenthe heeft laag aandeel vrouwelijke kandidaten, alleen Utrecht lager

lijsttrekkers PS 2023
De lijsttrekkers voor de verkiezingen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Ze zijn er wel, maar je moet er wel naar zoeken. Net iets meer dan een kwart van alle kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezing in Drenthe is vrouw. Alleen de provincie Utrecht telt relatief minder vrouwen. Dat blijkt uit een analyse van RTV Drenthe en NOS van de kandidatenlijsten.
Yvonne Turenhout, Liesbeth Niessink en Willemien Meeuwissen-Dekker zijn de lijsttrekkers voor respectievelijk PvdA, Forum voor Democratie en de VVD. Het zijn de eerste drie partijen op het stemformulier. Maar van de 19 partijen die meedoen in Drenthe zijn er in totaal 8 vrouwelijke lijsttrekkers. Naast PvdA, FvD en VVD zijn dat ChristenUnie (Bernadette van den Berg-Slagter), D66 (Anry Kleine Deters), Partij voor de Dieren (Renate Zuiker), Jezus Leeft (Ruth Alberts-van Ooijen) en Volt (Marloes Kramer-Hammenga).

Minderheid

Op de volledige stemlijst staan in Drenthe 116 vrouwen, tegenover 269 mannen. Dat maakt dat 28 procent van de kandidaten een vrouw is en 64 procent is man. Van 37 kandidaten is het geslacht niet bekend. Partijen zijn niet verplicht om een geslacht op te geven. Forum voor Democratie heeft ook geen voornaam opgegeven op de lijsten. De NOS heeft getracht van de partijen die wel een voornaam, maar niet het geslacht hebben opgegeven, alsnog te achterhalen of het om een man of vrouw gaat.
Utrecht heeft met 27 procent het laagste aandeel vrouwelijke kandidaten. De provincie Noord-Holland het meest, daar is 33 procent vrouw. Voor alle kandidaten in Nederland is 30 procent vrouw, en 60 procent man. Van een tiende is het geslacht niet bekend.

Top 10

Kijkend naar de top 10 van de kandidaten voor iedere partij, blijft het beeld enigszins hetzelfde. Groningen heeft dan de minste vrouwen (27 procent), maar Noord-Holland heeft nog steeds de meeste (32 procent). Van de kandidaten in de top 10 voor Drenthe gaat het opnieuw om 28 procent vrouw.

Niet nieuw

Afgelopen jaren waren vrouwen ondervertegenwoordigd in het Drents parlement, maar dat geldt ook voor gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders. Van alle Drentse Statenleden is op dit moment 32 procent vrouw en 68 procent man.
Bekijk hier wat onder anderen VVD-lijsttrekker Willemien Meeuwissen-Dekker in 2021 zei over het aandeel vrouwen in de politiek
Vrouwelijke politici over vrouwen in de politiek (archief)

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.