Peiling: BBB de grootste bij Drentse Statenverkiezingen

De BoerBurgerBeweging (BBB) lijkt in Drenthe de grootste politieke partij te worden bij de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. De nieuwkomer laat in de nieuwste peiling alle andere partijen achter zich.
Dat valt op te maken uit onderzoek van EenVandaag en Ipsos in onze provincie. Het onderzoek geeft een indicatie van de politieke verhoudingen op het moment van peilen.
Negen zetels
De BBB doet over twee weken voor het eerst mee aan de Drentse Statenverkiezingen. De partij, die opkomt voor de belangen van onder andere het platteland en de land- en tuinbouwsector, zou uit het niets op negen zetels komen. Geen enkele andere partij in Drenthe kan volgens het onderzoek aan dat resultaat tippen.
Potentiële BBB-stemmers noemen vaak als reden voor hun keuze dat de partij goed oppositie voert en opkomt voor hun regio. Ook prijzen ze Tweede Kamerlid Caroline van der Plas. Een andere motivatie voor BBB-kiezers is dat ze het kabinet willen straffen bij de komende verkiezingen.
"In veel provincies buiten de Randstad doet nieuwkomer BBB het erg goed. Maar Drenthe is naast Groningen een van de twee provincies, waar die partij ook echt de grootste is op dit moment", zegt Jeroen Kester, onderzoeker bij EenVandaag.
Andere winnaars
Ook de PVV lijkt op 15 maart een positief resultaat te behalen. De partij van Geert Wilders behaalde vier jaar geleden drie zetels in Drenthe. Het onderzoek wijst uit dat de PVV kansrijk is om naar zeven zetels te stijgen.
Verder staan de SP en de Partij voor de Dieren (PvdD) op winst. De partijen krijgen er volgens de onderzoekers een zetel bij. De SP zou op 4 komen, de PvdD behaalde bij de vorige verkiezingen een eerste zetel en verdubbelt dus mogelijk.
Aanpassing
Eerder vandaag werd in dit bericht gemeld dat wordt verwacht dat de PVV op zes zetels komt en de SP er drie behoudt. In de eerste berekening gingen EenVandaag en Ipsos uit van 41 te verdelen zetels in Drenthe, terwijl er deze verkiezingen 43 te verdelen zijn. Dit bericht is daarom aangepast.
FvD grote verliezer
Acht partijen moeten rekening houden met zetelverlies in Drenthe, merken de onderzoekers op. Dat geldt vooral voor Forum voor Democratie (FvD). Bij de vorige verkiezingen kwam die partij vanuit het niets uit op zes zetels. Maar door het opstappen van vier Statenleden in 2020, die als JA21 verder gingen, heeft FvD in Drenthe nog maar twee zetels. Volgens de peiling houden ze op 15 maart die twee over.
Verlies JA21
JA21, in 2020 dus afgesplitst van FvD in Drenthe, heeft momenteel vijf zetels in het Drents Parlement. Die vijfde zetel danken ze aan een overstapper vanuit 50PLUS. Van die vijf zou er volgens deze peiling maar eentje overblijven. Officieel doet de partij voor het eerst mee aan de provinciale verkiezingen. Daarom lijkt het volgens op een zetel winst ten opzichte van 2019. Maar in feite verliest JA21 flink in Drenthe.
Ook het CDA moet zich opmaken voor een verlies van het aantal stemmen. De christendemocraten hebben nu nog vijf zetels in de Drentse Staten, volgens het onderzoek komt de partij uit op twee zetels.
"Net als in veel andere provincies verliest het CDA waar BBB het goed doet. Hetzelfde zien we bij FvD en de PVV: waar FvD ineenstort profiteert de PVV. Linkse partijen PvdA en GroenLinks lijken iets in te leveren, maar dat valt net binnen de foutmarges van twee zetels", aldus onderzoeker Kester.
PvdA zakt naar vier
De PvdA werd in 2019 in absolute aantallen de grootste partij van Drenthe. De sociaal-democraten zakken volgens het onderzoek van zes naar vier zetels. De VVD verliest een zetel en zou daarmee uitkomen op vijf. Toch zouden de liberalen daarmee de derde partij in Drenthe blijven.
De ChristenUnie verliest in de peiling een zetel. D66 en Sterk Lokaal behouden in de peiling hun huidige aantal zetels, namelijk drie voor de SP, twee voor D66 en één voor Sterk Lokaal. 50PLUS won bij de vorige verkiezingen één zetel, maar raakte die kwijt doordat Frank Duut opstapte en de zetel meenam naar JA21. Volgens de peilingen zou de ouderenpartij nu geen zetel behalen bij de komende verkiezingen.
Verantwoording
De zetelpeiling is geen voorspelling van de verkiezingsuitslag. Het geeft vooral een indicatie van de politieke verhoudingen op het moment van peilen. Aan het onderzoek deden ongeveer 309 inwoners van de provincie mee. De gegevens zijn verzameld van 17 tot en met 27 februari.
De marge is gemiddeld 2 zetels per partij: voor de grotere partijen zijn de marges iets groter, voor kleinere partijen juist kleiner. Dat betekent dat niet met zekerheid gesteld kan worden dat bijvoorbeeld de PvdA zetels verliest, maar wel dat FVD inlevert ten opzichte van 2019.
Omdat de BBB 2 zetels meer heeft dan de PVV is het ook waarschijnlijk dat BBB op dit moment de grootste partij in Drenthe is.
De resultaten zijn per provincie gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en geven daarmee een goed beeld van de verhoudingen in de provincie.