Motorcross in de Wijk gaat door: ‘Kostte wel wat moeite’

Motorcross
Dit jaar gaat de tocht weer door de gemeenten Meppel en De Wolden © Pixabay
Nog een aantal nachtjes slapen en dan kunnen duizend crossfanaten zondag weer los tijdens de toertocht van motorclub De Antrappers uit de Wijk. Vorig jaar werd het evenement op het laatste moment in afgeslankte vorm gehouden vanwege natuurbezwaren. De club is voor deze editie daarom op tijd begonnen met het aanvragen van de vergunning, maar dat ging niet zonder horten of stoten.
De tocht gaat door de gemeenten Meppel en De Wolden. Het aanvragen van de vergunning bij de laatstgenoemde gemeente duurde lang volgens de club. Dat heeft te maken met het ecologische rapport dat ze moesten indienen.
"Dat rapport is vorig jaar gemaakt door een bureau dat we hebben ingehuurd en is drie jaar geldig. Tijdens de aanvraag van de vergunning was niet alles goed in het rapport en dat moest aangepast worden", legt voorzitter Arend Klomp uit. "Dat heeft ons ook duizend euro extra gekost. Normaal gesproken duurt een aanvraag maximaal twee maanden. Nu waren het er ongeveer vier. Maar het is wel gelukt."

Doorpakken

Zo'n kleine vier weken geleden kreeg de organisatie het goede nieuws dat de vergunning binnen was. "Daar zijn we heel blij mee, maar je moet direct doorpakken", vervolgt Klomp. Zo'n rit vergt namelijk behoorlijk wat werk. "Je hebt nauw contact met organisaties waarmee je zakendoet. Die gaan op een gegeven moment ook vragen of het wel of niet doorgaat."
Ook wordt er vroegtijdig contact gelegd met boeren in de omgeving, om aan te geven dat de tocht langs hun terrein komt. "Zondag gaat het gebeuren, maar we zijn nog elke dag druk bezig om de puntjes op de i te zetten." De rit wordt nu bewust buiten het broedseizoen van de vogels gereden om ze niet te storen.
Problemen rondom de vergunningen
Vorig jaar leek het nog even spannend te worden of de rit wel door kon gaan. Stichting Natuurbeschermingswacht Meppel maakte vlak voor het evenement bezwaar tegen de tocht bij de rechtbank, omdat ze gevolgen voor de natuur vreesden.
Met de vergunning die de gemeente Meppel had verstrekt had de rechter geen moeite. Dat lag anders bij De Wolden. De gemeente had formeel toestemming moeten verlenen voor een rit in hun gebied. Die toestemming ontbrak. De tocht kon daarom niet door De Wolden worden verreden, maar alleen door het gebied van Meppel.
In Ruinen overkwam Motorclub MC'80 hetzelfde. Stichting Natuurbeschermingswacht Meppel diende ook daar een bezwaar in bij de rechtbank tegen het evenement. De gemeente De Wolden zou volgens de natuurgroep te weinig hebben gekeken naar mogelijke schade aan de natuur door het evenement. De rechter gaf ze gelijk en zette een streep door de rit. Afgelopen zondag werd er wel gereden in Ruinen en omstreken.

Blijdschap

Blij is de voorzitter in ieder geval wel. "De vrijwilligers en leden van de club vinden het ook mooi. We hebben altijd gezegd dat we de tocht weer opnieuw wilden gaan organiseren." Zelf heeft hij zondag geen tijd om mee te rijden. "Ik ben coördinator en vooral druk met de veiligheid, maar het wordt vast een mooie rit."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.