Saskia Boelsums verkozen tot Kunstenaar van het jaar

Saskia Boelsums uit Nieuw-Schoonebeek is verkozen tot Kunstenaar van het jaar. In de finale versloeg ze onder anderen Erwin Olaf en Daan Roosegaarde.
"Geweldig", jubelt Boelsums. "De prijs gaat over de meest gewaardeerde kunstenaar van dit moment. Het is deels een prijs van kunstkenners, en deels van het publiek. Het leuke eraan vind ik dat het een tijdsbeeld geeft." 

In het radioprogramma Spraakmakers op Radio 1 werd Boelsums tot winnaar gekroond. Op de tweede plaats eindigde Barbara Nanning, voor Claudy Jongstra en Erwin Olaf.

Oer-Hollands en Drents
De werken van de fotografe bestaan vooral uit oer-Hollandse taferelen. Ook Drentse landschappen komen uitgebreid aan bod in haar oeuvre. "Specifieker nog, veel werk maak ik rondom Nieuw-Schoonebeek. Als je er oog voor krijgt, zie je wat een schoonheid er om je heen is; wat er groeit en bloeit, wolkenluchten en zon", vertelt ze.

"Ik ben beeldend kunstenaar en gebruik fotografische technieken. Wat je ziet op de foto's heb ik ook zo gemaakt. Daarna werk ik aan de kleur, contrast en aan licht en donker." 

Publiek en panelleden noemen het werk van Boelsums 'prachtig schilderachtig', 'herkenbaar, en toch zo onwerelds werelds' en 'vernieuwend en klassiek tegelijk'. "Indrukwekkend hoe zij door middel van fotografie een 'bestaand en herkenbaar' beeld op een manier weet vast te leggen die je raakt", zegt een van de panelleden over Boelsums' werk. 

Drents Museum
Dit najaar is werk van Boelsums te zien in het Drents Museum tijdens de expositie Barbizon van het Noorden.