Stichting Terug naar Westerbork organiseert seminar over toekomst van herdenken

Het seminar wordt gehouden op de Nederlandse ambassade in Berlijn (Rechten: ANP / Robin Utrecht)
Het seminar wordt gehouden op de Nederlandse ambassade in Berlijn (Rechten: ANP / Robin Utrecht)
Nederlandse en Duitse studenten, docenten en andere geïnteresseerden kunnen zich nog tot 15 november inschrijven voor een seminar over de toekomst van herdenken op 28 november op de Nederlandse ambassade in Berlijn. Deelname is gratis.
Tijdens het seminar komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de vervolging van Joden, Sinti en Roma en de herdenkingscultuur in Duitsland. Daarnaast wordt er een brug geslagen naar het heden: hoe moeten we pseudowetenschap als 'goedkeuring' voor discriminatie zien en vallen er parallellen aan te wijzen tussen de omgang met vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de huidige tijd?

Terug naar Westerbork

Het seminar wordt georganiseerd door de Stichting Terug naar Westerbork. Deze stichting wil in 2020 een internationale bijdrage leveren aan de aandacht voor 75 jaar vrede en vrijheid in Nederland en Duitsland. Via onderwijs en sport probeert de stichting jongeren te bereiken, zodat zij de boodschap van vrede en vrijheid door kunnen geven aan toekomstige generaties.
De dagvoorzitter is professor Ben Schoenmaker, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Sprekers zijn Katja Happe, Peter Jorna, Anjes Wolfs-Driessen, Linda Polman en Sarah Grandke. Een aantal studenten verzorgt een interactief programmaonderdeel. Daarnaast kunnen deelnemers zelf een project pitchen, bijvoorbeeld een afstudeerscriptie.
De stichting stelt gratis online lesmateriaal beschikbaar en organiseert de volgende activiteiten:
- Fietstocht langs de voormalige spoorlijn van Auschwitz naar Kamp Westerbork in Hooghalen door 95 wo- en hbo-studenten uit Nederland, Duitsland en Polen in april/mei 2020.
- Fietstocht van Bergen-Belsen naar Westerbork door 2020 mbo-studenten uit Nederland, Duitsland en Polen mei 2020.
- Seminar ‘Gedenken en Herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Verleden, heden en toekomst.’ op 28 november 2019 in de Nederlandse ambassade in Berlijn.
- Seminar op 6 maart 2020 in de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.
Kijk op deze website voor meer informatie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.