Drenthe Toen - Seizoen 2 #10: Hondenkarren en schilderijen van Assen

In deze podcast van Drenthe Toen gaan we met Theo Passman naar zijn oude werkplek van de WMD. Verder bladeren we door gebundelde schilderijen van Assen en komen we erachter waarom we honden vroeger letterlijk voor ons karretje spanden.
Onderwerpen
02'00" Assenaar W.H. Berghuis trommelde bij leven meerdere schilders op om zijn geliefde thuisstad op doek vast te leggen. Zijn Collectie Berghuis is nu in boekvorm gebundeld door Martin Hiemink en Annemiek Rens.
 
22'32" Old Neis: Aaldert Oosterhuis heeft weer wat oude kranten doorgebladerd en leest berichtjes voor uit een Provinciale Drentsche en Asser Courant uit 1946.

26'46" Uit het RONO-archief: Het Shakespeare Theater in Diever bestaat al decennia. We luisteren naar fragmenten uit theatervoorstellingen uit 1946 en de jaren ’70.

31'06" Met tuin- en landschapsadviseur Heilien Tonckens gaan we weer op zoek naar sporen uit het agrarische verleden van Drenthe. Dit keer vertelt ze over Grolloo.

38'16" Literatuurhistoricus Henk Nijkeuter doet een boekje open over het leven van schrijver Harm Boom: de enige van de drie podagristen waar géén portret van is.

47'49" Nog niet zo lang geleden waren hondenkarren een normaal onderdeel van het Nederlandse straatbeeld. Dierenexpert Henk Luning vertelt hoe we honden als lastdier gebruikten.

55'35" Met WMD-pensionado Theo Passman nemen we een kijkje in het oude productiestation van de Drentse waterleidingmaatschappij waar hij beheerder van was.
 
01'02’11" Robbert Oosting leest voor uit de jeugdherinneringen van Wiebe Kuijer. Hij weet nog goed hoe men ooit met Sint Maarten een lampion maakte van een voederbiet.  

Gasten
Martin Hiemink – auteur Monumentaal Assen - Stadsgezichten uit de collectie W.H. Berghuis
Heilien Tonckens - tuin- en landschapsadviseur
Henk Nijkeuter - literatuurhistoricus
Henk Luning – dierenexpert
Theo Passman - oud-medewerker WMD

Presentatie
Sophie Timmer
 
Abonneer je op deze podcast
De Drenthe Toen podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

RTV Drenthe podcasts

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak gedetineerden en bewaarders.

Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele discussies in de provincie.

Drenthe Doc: In Drenthe Doc geven de mooiste documentaires en hoorspelen van Radio Drenthe opnieuw een podium.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen sportweekend door met speciale aandacht voor FC Emmen.

Oerend HarTT: In deze serie worden sterke verhalen over de TT in Assen verteld. De verhalen komen van de baan, maar ook van de campings en uit de stad.