Stelling: Een sloopregeling voor auto's ouder dan 15 jaar is een goed idee

Oude auto's zorgen voor meer dan een derde van de stikstofuitstoot op de weg (Rechten: ANP)
Oude auto's zorgen voor meer dan een derde van de stikstofuitstoot op de weg (Rechten: ANP)
Een bekend voorstel om de stikstofuitstoot in het verkeer te verminderen, is het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur. Ook de autoloze zondag wordt na 45 jaar weer als voorstel van stal gehaald. En met een sloopregeling voor oude auto’s, zou je een grote bron van stikstofuitstoot van de weg halen.
Personenauto’s uit 2004 of ouder blijken namelijk verantwoordelijk zijn voor 35 procent van de stikstofuitstoot in het verkeer en zelfs 50 procent van het fijnstof, meldt een vervoersdeskundige van de TU Delft in het
. Zowel de benzine- als dieselauto’s zijn meegeteld, terwijl die ‘oude bakjes’ maar 17 procent van het Nederlandse wagenpark uitmaken.
Een sloopregeling om de uitstoot te verminderen, het zou niet de eerste keer zijn. Ook in 2009 was een sloopregeling van kracht waarbij 80.000 auto’s van de weg werden gehaald. De kosten tien jaar geleden bedroegen 85 miljoen euro.
Wat vind jij? Zo’n sloopregeling voor auto’s van 2004 of ouder, is dat een goed idee?

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.