Koloniehuisjes Frederiksoord testen met nieuwe techniek om warmte op te slaan

Aannemer Hilco Broekman op de plek waar de warmteopslag moet komen
Aannemer Hilco Broekman op de plek waar de warmteopslag moet komen © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Twee koloniehuisjes in Frederiksoord zijn onderdeel van een nieuw experiment. De huizen worden namelijk verwarmd met behulp van een zogeheten thermische opslag in de tuin. Volgens de initiatiefnemer Hilco Broekman is het uniek en nog niet eerder in Nederland op deze manier gedaan.
"Het klinkt misschien heel gek, maar hier krijg ik energie van", vertelt hij.
Aan de Hooiweg in Frederiksoord staan de twee koloniehuisjes waar aannemer Hilco Broekman kan pionieren. De huisjes zijn zo veel mogelijk zelfvoorzienend gebouwd wat betekent dat ze niet zijn aangesloten op nutsvoorzieningen.
Wat betreft de wateraansluiting is dat al gelukt. De huisjes hebben een wateropslag met een filter zodat van hemelwater drinkwater gemaakt wordt. Daarnaast gebruiken de huisjes een soort beerput in plaats van een aansluiting op het riool. In de tuin staat een opstelling van zonnepanelen en voor de warmte in huis komt daar nu nog iets bij: een thermische opslag. "Dan kunnen ze straks ook helemaal van het elektriciteitsnet af", vertelt Broekman.
Wat houdt dat nou precies in, zo'n thermische opslag? Dat leggen we in de video uit
Pionieren met duurzame oplossingen bij koloniehuisjes
Broekman broedt al jaren op een plan om de huisjes zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk te krijgen. In de zomermaanden wekken de zonnepanelen meer energie op dan in de winter, die energie kan niet opgeslagen worden en wordt op het net geleverd. In de winter ben je vervolgens weer afhankelijk van stroom van het net.
Daar wil Broekman van af. Opties zoals de energie uit waterstof halen, passeerden de revue. Maar van het idee om de thermische warmte in vaten in de tuin op te slaan, schat Broekman de kans op slagen het grootste.
Het geavanceerde systeem komt van het bedrijf Suwotec. Zij hebben een vergelijkbare proef lopen met het opslaan van warmte in Rotterdam. De proef in Frederiksoord is daar alweer een upgrade van.

Steeds meer vraag

Dat er op het gebied van duurzaamheid steeds meer in gang komt, merkt ook Broekman. "De vraag moet er zijn en die krijgen wij nu zo langzamerhand. Als er voldoende gas en olie is, dan is warmte niet zo'n probleem. Dan hebben we warmte en energie zat. Maar dat wordt nu natuurlijk wel wat anders."
Andere zelfvoorzienende huizen gebruiken vaak een houtkachel in de wintermaanden. Maar dat vindt Broekman niet duurzaam genoeg. Hij wil namelijk geen uitstoot. Dus puzzelt hij verder. "We willen graag pioniers zijn."
De thermische opslag komt bij twee koloniehuisjes te staan.
De thermische opslag komt bij twee koloniehuisjes te staan. © Josien Feitsma / RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.