Chinees avontuur voor Joop Gall

Joop Gall, hier in dienst bij FC Emmen, gaat aan de slag in China (Rechten: Bennie Wolbers)
Joop Gall, hier in dienst bij FC Emmen, gaat aan de slag in China (Rechten: Bennie Wolbers)
VOETBAL - Joop Gall staat voor een nieuw avontuur in zijn trainersloopbaan. De oud-hoofdtrainer van onder meer Veendam en FC Emmen gaat aan de slag in China. Gall krijgt een leidinggevende functie bij een voetbalacademie in de mijloenenstad Zhengzhou.
In Zhengzhou gaat Gall de trainers van de jeugdacademie begeleiden en neemt hij zelf de honneurs waar als coach van het O19-elftal. "Dat was wel een eis van me, want ik wil wel echt op het veld staan en een team onder mijn hoede hebben."

Toernooivorm

De trainer tekent voor één jaar in China. "Het is geen club, ze hebben niet het systeem zoals wij dat in Nederland hebben. Je kunt het vergelijken met de opleidingen in Amerika. Competitievoetbal spelen ze niet in de jeugd. "Alle academies spelen tegen elkaar, vooral in toernooivorm. Ze gaan ook naar Europa: ze zijn vorig jaar in Spanje geweest. Ik ben bezig om met de academie naar Nederland te komen."

Gall laat weten dat hij ook vorig jaar al door de academie werd benaderd. "Maar op dat moment kreeg ik niet de beschikking over een eigen team en hoopte ik eerlijk gezegd ook nog op een club dichter bij huis."
"Bij Telstar was ik vrijwel zeker hoofdtrainer, maar ging het op het allerlaatste moment toch niet door. Ook sprak ik met wat buitenlandse clubs, waaronder HIFK Helsinki, maar ook dat kwam niet tot een samenwerking. Een paar maanden geleden kwam ik wel tot een akkoord met de academie in China, maar heb ik het nog stil gehouden omdat er nog ontzettend veel geregeld moest worden aan papierwerk. Alle documenten moeten bijvoorbeeld in het Chinees worden ingediend bij de ambassade daar."
De laatste formaliteiten moeten nu nog worden afgehandeld. "Ik moet nog één keer naar Den Haag en dan kan ik in principe afreizen naar China. Wanneer dat zal zijn? Dat kan volgende week al zijn."

Contact met Sinkgraven en Haan

Gall hoopt in China ook in beeld te komen bij de profclubs. "Ik ga diverse oud-collega's benaderen om te kijken welke stappen ik kan en moet nemen. Zo wil ik graag in gesprek met mannen als Harry Sinkgraven (die onlangs samen met Guus Hiddink werd ontslagen bij Jong China) en Arie Haan (die bondscoach was van China)."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.