19-jarige Benne uit Assen ruimt puin in Oekraïne

Benne Setz (19) hielp bij de wederopbouw in het verwoeste Irpin
Benne Setz (midden) tussen andere hulpverleners © Benne Setz
Zelf de handen uit de mouwen steken in Oekraïne, om ter plekke mensen te helpen met de wederopbouw. Dat deed Benne Setz uit Assen. Hij ging aan de slag in Irpin. De voorstad van Kiev werd een jaar geleden grotendeels door de Russische troepen verwoest.
Bij de wederopbouw krijgen de bewoners hulp van de christelijke organisatie Hope4Ukraïne. Die organiseert herstelreizen, en Benne Setz ging mee die kant op.
"Een druppel op een gloeiende plaat, dat zou je kunnen denken als je bij aankomst alle verwoestingen ziet", zegt Setz. Na ruim een week puinruimen heeft hij toch het idee te hebben bijgedragen aan de wederopbouw van Irpin.
"De stad is voor 70 procent verwoest. Mensen leven al een jaar tussen de brokstukken, wat ooit hun hebben en houwen was. Met onze steun durven ze te beginnen met de sloop."
(Tekst gaat verder onder de foto's)

Tiny Houses

Waar ruimte ontstaat worden tiny houses gebouwd, geschikt voor twee personen. Op een aantal plekken in Irpin heeft Hope4Ukraïne al noodwoningen kunnen plaatsen. "In de tussentijd hebben sommige mensen een plek gevonden bij familie. Anderen wonen in een schuurtje", zag Setz.
Terug in Assen treft het contrast hem. "Schone straten en huizen die heel zijn. Dat vond ik een rare gewaarwording toen ik zondag thuiskwam." In Irpin ontmoette hij een man van zijn leeftijd die in een huis woont zonder voorgevel. "Gelukkig kan hij binnenkort verhuizen naar een containerwoning."
Het is de tweede keer dat Setz meehielp met de wederopbouw van Irpin. In augustus 2022 was hij er samen met zijn broer Chiel. "Het liefst zou ik meteen weer teruggaan. Ik kan daar echt iets betekenen." Teruggaan is Setz zeker van plan. De komende maanden lukt het hem niet, maar zodra het kan gaat hij weer helpen in Irpin."
19-jarige Benne uit Assen ruimt puin in Oekraïne

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl