Eerst scholen en kinderopvang, later de rest in MFC Schoonoord

Op de plek van het sportpark in Schoonoord moet het MFC komen
Op de plek van het sportpark in Schoonoord moet het MFC komen © Google Streetview
Eerst een gebouw voor de beide basisscholen en de kinderopvang op de plek van het sportpark. Later wordt dat dan uitgebreid tot volledig multifunctioneel centrum (MFC). Dat is volgens de gemeente Coevorden het beste plan voor het MFC in Schoonoord. De partijen in de gemeenteraad denken er ook zo over.
Het bouwen van de twee scholen onder één dak kost 5,3 miljoen euro. Vanaf schooljaar 2025/2026 moet er les kunnen worden gegeven. Later volgt de bouw voor de sportclubs en het dorpshuis. Dat de gemeente het MFC-plan opsplitst, heeft te maken met de status van de schoolgebouwen. De panden van cbs De Slagkrooie en obs S.J. van Royen zijn rijp voor de sloop en dus is er haast bij bouwen van een nieuwe school.

Eerst 5,3 miljoen, uiteindelijk 19 miljoen euro

Renovatie of nieuwbouw van de sporthal staat nu nog niet op de agenda. Het kost de gemeente bijna 19 miljoen euro om een nieuwe sporthal te bouwen en ruim 16 miljoen euro om de huidige sporthal te renoveren. De voorkeur van de gemeente ligt bij een volledig nieuwe MFC en sporthal, de duurste variant.
Eddy Heeling (CDA) noemt de MFC met sportvoorziening van cruciaal belang, maar benoemt ook de tijd die over het hele proces heen gaat. "Er hebben straks kinderen acht jaar op een school gezeten waar die hele tijd van werd gezegd dat die op een nieuwe locatie gaat komen." De CDA-fractie ziet graag zo snel mogelijk dat het dorpshuis bij de scholen wordt samengevoegd en noemt daarbij Dalerpeel als voorbeeld.
Als het aan de PvdA en BBC2014 ligt, komt er van uitstel geen afstel. Daarmee doelen Albert Lubbelinkhof (PvdA) en Henk Mulder (BBC2014) op het uitbouwen van het schoolgebouw tot volledig MFC. "We zijn ons er van bewust dat dit project veel geld kost, maar dat is het ook honderd procent waard", zegt Mulder. "We zien het realiseren van dit project als een belangrijke impuls voor Schoonoord en omgeving."

Voorgesteld scenario

Het uiteindelijke MFC wordt in dit plan op het sportpark naast de sporthal gebouwd. Daar zit nu het clubgebouw van voetbalvereniging KSC met de bijbehorende parkeerplaats. In deze variant vormt het MFC één accommodatie met de sporthal, zodat er een directe verbinding ontstaat. Hier ligt volgens het onderzoek de kans om met het MFC de entree van Schoonoord te accentueren. "Het MFC is gelegen aan de grens van de bebouwde kom en een van de grootste toegangswegen van het dorp."
Dit bouwproject zal in fases worden gebouwd, met onderdak voor het onderwijs als hoogste prioriteit. De nieuwbouw voor het onderwijs wordt als eerst gedaan, op dezelfde plek naast de sporthal. Het zicht op de gebouwen van de voetbalvereniging verdwijnt daardoor, maar de club kan er wel gebruik van blijven maken.
Daarna kan het pand uitgebreid worden met ruimtes voor maatschappelijke verenigingen en sportclubs. In die periode is er voor de de voetbalclub wel tijdelijke ergens anders onderdak nodig. Uiteindelijk ontstaat er dan één gezamenlijk gebouw voor alle partijen. De tennisbanen en korfbalvelden kunnen eventueel ook naar het sportpark worden verhuisd.
Jerry Stoker (PAC) vraagt zich af op de kinderopvang onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Wethouder Slomp: "Het is officieel geen wettelijke taak van de gemeente, maar in het integraal huisvestingsplan werken we wel toe naar een integrale oplossing, dus we zullen hier maatwerk in toepassen."

Voorstel over de vervolgplannen

Aan het eind van dit jaar komt het college van burgemeester en wethouders met een voorstel voor de verdere bouw van het multifunctioneel centrum.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.