'Onaangename verrassing voor veel Drenten na online aankoop buiten de EU'

Duizenden Drenten die online inkopen doen voor de feestdagen, kunnen de komende periode wel eens voor een vervelende verrassing komen te staan. Bij inkopen in webshops buiten de Europese Unie kan bij aflevering nog btw of een invoerheffing worden gerekend, waarschuwt de douane.
Sinterklaas, Kerst, maar ook Black Friday en Cyber Monday. De komende maanden wordt er massaal online ingekocht. Maar online shoppers zijn volgens de Nederlandse Douane vaak niet op de hoogte van de regels.

Btw en invoerrechten betalen
Al bij een aankoop boven de 22 euro bij een webshop buiten de EU kan het raak zijn. Wanneer er geen btw op de factuur staat en het pakketje eruit wordt gepikt door de douane, dan moet je bij aflevering alsnog de btw betalen. Daarnaast worden er ook inklaringskosten gerekend. Bij bedragen boven de 150 euro moet er standaard invoerrechten worden betaald aan de deur.

De douane is een campagne begonnen om online shoppers te waarschuwen voor de risico's. "Wij willen voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen", zegt Daniela de Roo. De organisatie adviseert daarom om vooraf te checken waar je je inkopen doet en welke regels er gelden. Daarvoor is een speciale webpagina in het leven geroepen.

Verrast
Uit onderzoek in opdracht van de douane blijkt dat bij drie op de tien Drentse online shoppers de kosten na een online inkoop wel eens hoger zijn uitgevallen. De meeste deelnemers aan het onderzoek wisten vooraf niet dat er extra kosten in rekening werden gebracht.