OM: DNA Hala E. gevonden op kussen in bed Hoogerbrugge

Verdachte Hala E. in rechtszaal in Assen (tekening: Annet Zuurveen)
Verdachte Hala E. in rechtszaal in Assen (tekening: Annet Zuurveen)
Op het kussen van het bed van Marcel Hoogerbrugge, waarop zijn ouders hem op 20 december 2017 vonden, zijn DNA-sporen van verdachte Hala E. gevonden. Dat zei de officier van justitie vanochtend tijdens de tweede openbare zitting in de zaak die draait om de moord op de oud-militair uit Hoogeveen.
Officier Debby Homans zei het in een reactie op E.'s advocaat Chris Pittau, die juist beweerde dat er alleen DNA van een andere vrouw op het kussen was gevonden. "En dat plaatst die onbekende persoon in het hart van de plaats delict", aldus de advocaat. Volgens hem bewijst het dat E. Hoogerbrugge niet heeft omgebracht. Homans reageerde dat er ook een mengprofiel van DNA is gevonden van E. en Hoogerbrugge.

Doodgeslagen en vergiftigd

De 49-jarige Hoogerbrugge werd door zijn ouders met een ingeslagen schedel gevonden. Wanneer hij precies is vermoord, is niet bekend. Het Openbaar Ministerie vermoedt tussen 16 en 20 december 2017, omdat hij op 16 december voor het laatst is gezien. Behalve doodgeslagen, bleek de oud-militair ook gedrogeerd met een cocktail van meerdere medicijnen.
De 47-jarige voormalige inwoonster van Hoogeveen reageerde tijdens de korte zitting bij de rechtbank in Assen voor het eerst in het openbaar op de zaak. "Ik wil tegen de ouders van Marcel zeggen dat ik het heel erg vind wat er is gebeurd, maar dat ik er niks mee te maken heb. Ik vind het ook erg voor mezelf. Ik ben ook een vriend verloren”, aldus E.
Zij en Hoogerbrugge kenden elkaar al jaren uit Hoogeveen. Ondanks dat ze al jaren in Engeland woonde, kwam ze geregeld terug naar Hoogeveen en omgeving om vrienden en kennissen te bezoeken. Haar vriendin, met wie ze al twintig jaar samen is, woont bovendien in Tiendeveen.

'Voorgelogen door advocaat'

De geboren Soedanese werd eind augustus vorig jaar in haar toenmalige woonplaats Londen aangehouden en begin mei aan Nederland uitgeleverd. Het beeld dat ze zich al die maanden tegen uitlevering heeft verzet, klopt volgens E. niet. "Ik heb in Engeland vanaf dag een gezegd dat ik naar huis, naar Nederland wilde, maar volgens mijn advocaat kon dat niet. Uiteindelijk hoorde ik dat ik het gewoon aan de rechter kon vragen. Ik heb mijn advocaat toen ontslagen. Hij heeft me voorgelogen."
Sinds ze in Nederland is, heeft E. nog niet willen praten met de politie. Op de zitting van vanochtend zei ze dat ze dat wel degelijk wil. "Ik deed het niet op advies van mijn vorige advocaat. Mijn nieuwe advocaat heeft me geadviseerd wél te praten."
"Kortom, u heeft gewoon pech gehad met twee advocaten", vatte rechtbankvoorzitter Elly Läkamp het verhaal samen. "Klopt", reageerde E. Advocaat Pittau liet de rechtbank weten dat hij binnenkort contact opneemt met de politie om een afspraak te maken voor het verhoor.

'Naam en leven kapot'

Advocaat Pittau vroeg de rechtbank E. vrij te laten, zodat ze de zaak verder in vrijheid kan afwachten. Hij wil dat de vrouw een enkelband krijgt en zei ook dat ze tijdelijk bij haar vriendin in Tiendeveen kan wonen. Pittau vindt de zaak tegen E. niet sterk genoeg om haar na vijftien maanden voorarrest nog langer vast te houden.
"Het duurt zo lang. Mijn naam is kapot, mijn leven is kapot. Het is niet rechtvaardig dat ik al zo lang vastzit", aldus de oud-inwoonster van Hoogeveen, die er slechter uitzag dan tijdens haar uitleveringszitting eind april in Londen.
De rechtbank vindt de zaak ernstig genoeg om haar wel langer vast te houden. In ieder geval tot 19 december. Dan is er een regiezitting, waarop de advocaat van E. onderzoekswensen kan indienen. De rechtbank wil ook dat de vrouw voor die tijd opnieuw wordt verhoord door de politie.

Eerder hierover:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.