Kleedkamers Hoogeveense sportclubs voor miljoenen vernieuwd

korfbalvereniging Thrianta Hoogeveen
Kleedkamers Thrianta Hoogeveen © RTV Drenthe/Roy Schutte
Hoogeveen wil de komende jaren voor miljoenen investeren in kleedkamers van buitensportclubs in de gemeente. De accommodaties zijn af of zijn niet duurzaam genoeg.
De korfballers van HHV in Hollandscheveld en de voetballers van vv De Weide in Hoogeveen kunnen als eerst gebruik maken van nieuwe kleedruimtes en douches. Tussen 2023 en 2025 gaan de kleedkamers op de schop, in de jaren daarop volgen werkzaamheden bij andere clubs.

Duurzamer

De gemeente verwacht dat door de nieuwe duurzamere accommodaties de energielasten gaan dalen. Ook stroken de jaarlijks afgesproken vergoedingen voor onderhoud niet meer met de werkelijke kosten. "Onderhoudskosten en energielasten worden te hoog", luidt de conclusie in het gemeentehuis. Voor 2023 krijgen de sportclubs meer geld voor de kosten, dat kost de gemeente ruim een ton.
De gemeente Hoogeveen liet adviesbureau Lindhorst de onderkomens van de sportclubs onderzoeken die in beheer zijn van de gemeente, op basis van de adviezen moet Hoogeveen in totaal ruim 5,3 miljoen euro investeren, exclusief btw. De gemeenteraad moet nog wel over het voornemen beslissen. Er kan nog wel aanspraak gemaakt worden op subsidiepotjes.
HHV, Hollandscheveld, Korfbalvereniging
De omkleedlokalen van HHV in Hollandscheveld © RTV Drenthe/Roy Schutte

HHV

De korfballers van HHV uit Hollandscheveld moeten zich nu omkleden in vier containerunits, of noodunits zoals de gemeente ze noemt. Door de groei van het aantal leden bieden de kleine kleedkamers eigenlijk te weinig ruimte. Een aparte kleedruimte voor scheidsrechters ontbreekt.
HHV moet volgens de eisen van de korfbalbond toe naar vier grote kleedkamers of zes kleinere kleedkamers en twee scheidsrechtersruimtes. Een kleedkamer moet voorzien zijn van vier douches en, niet onbelangrijk, vier handdoekhaken.
Eigenlijk is volgens adviseurs alleen nieuwbouw mogelijk. De huidige containerkleedkamers zijn ongeschikt om up te graden naar een moderne accommodatie. De kosten zijn bijna 333 duizend euro.

vv De Weide

Spelers van vv De Weide en hun tegenstanders kunnen geluk hebben dat ze in een van de zes kleedkamers in het hoofdgebouw uit 2006 mogen omkleden. Maar de kans bestaat ook dat je terecht komt in het bijgebouw met tien kleedkamers uit 1981. "De onderhoudsstaat is matig tot zeer matig", concludeert Lindhorst.
De club ziet bij nieuwbouw graag dat de nieuwe kleedkamers aan de het hoofdgebouw gaan grenzen. Kosten worden op ruim een miljoen euro geschat, daarmee is het het duurste onderdeel van de plannen.
Hoogeveense Hockeyclub, HHC kleedkamers
Kleedkamers hockeyclub HHC © RTV Drenthe/Roy Schutte

HHC, Thrianta en Elim

In de periode 2025-2027 mogen ook KV Thrianta en HHC zich verheugen op een nieuw kleedkamercomplex, op sportpark Elim wacht een grootschalige renovatie.
De vier kleedkamers van de Hoogeveense korfbalclub Thrianta zijn veertig jaar oud, maar in redelijke staat, wel zijn de onderhoudskosten jaarlijks hoger dan begroot. Renovatie is een optie, maar de gemeente trekt een kleine half miljoen euro uit voor nieuwbouw.
Voor ongeveer hetzelfde bedrag krijgt de Hoogeveense Hockey Club (HHC) nieuwe kleedvoorzieningen, dat is financieel rendabeler dan aanpassing van de huidige vier kleedkamers.
Op sportpark Elim worden tien kleedkamers uit 1975 gebruikt door de voetballers van sc Elim en de korfballers van Elko. De voorzieningen zijn in redelijke staat, maar een renovatie van driekwart miljoen moet ervoor zorgen dat het gebouw aan de moderne eisen gaat voldoen.
Voetbalvereniging Hollandscheveld, sportpark De Oosthoek
Kleedkamers van vv Hollandscheveld © RTV Drenthe/Roy Schutte

Voetbalclubs Hollandscheveld en Pesse

De negen kleedkamers van voetbalvereniging Hollandscheveld zijn in 2005 gebouwd en voldoen nog. Om het gebouw van het gas af te krijgen luidt het advies om grootschalig te gaan renoveren. Schatting is dat daar een dikke 860 duizend euro voor nodig is. De gemeente Hoogeveen wil daar pas na 2027 mee aan de slag.
Voor buurman HODO geldt eigenlijk hetzelfde advies. Het complex met acht kleedkamers stamt weliswaar uit 1985, maar de onderhoudsstaat is goed. Na een investering van 585 duizend euro kan ook deze Hollandscheveldse voetbalclub weer heel wat jaartjes door.
Ook sv Pesse wacht na 2027 een grootscheepse renovatie, voor bijna 687 duizend euro moet het complex toekomstbestendig worden gemaakt. Het complex werd gebouwd in 1970, maar in 2021 werd er uitgebreid naar tien kleedkamers. "Met deze renovatie worden de oude kleedkamers naar het niveau van de nieuwbouw gehaald", stellen de adviseurs.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.