Bewoners Zeegserweg Schipborg zetten strijd over vakantiewoningen voort

Arend en Wilma Huizinga willen dolgraag in hun vakantiehuis wonen
Arend en Wilma Huizinga willen dolgraag in hun vakantiehuis wonen © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Bewoners van vakantiewoningen aan de Zeegserweg in Schipborg hebben weinig vertrouwen meer in het gemeentebestuur van Aa en Hunze.
Ze voelen zich niet serieus genomen door de gemeente en overwegen naar de rechter te stappen om af te dwingen dat zij permanent in hun vakantiehuizen mogen wonen.

'Permanent wonen kan niet'

Het college van de gemeente Aa en Hunze besloot eind januari dat in de negen vakantiehuizen aan de Zeegserweg niet permanent kan worden gewoond.
Het verkeersgeluid van de naastgelegen N34 overschrijdt volgens het college bij twee vakantiehuizen de wettelijke geluidsnormen voor woningen.
Daarom kan de gemeente permanent wonen niet toestaan. Ze ziet de vakantiewoningen aan de Zeegserweg als één vakantiepark en wil binnen het park geen verschillende regelingen.

'Aan de kant gezet'

Een flinke domper voor de bewoners van de vakantiewoningen, die veel kritiek hebben op het handelen van de gemeente.
"Alle oplossingen die wij aandragen, worden aan de kant gezet", vertelt bewoner Wilma Huizinga gefrustreerd. "We willen juist heel graag om tafel om er samen uit te komen."

Regels zijn regels

Maar de kans op een ander standpunt van het gemeentebestuur lijkt klein. Volgens verantwoordelijk wethouder Bas Luinge (VVD) zijn verschillende mogelijke oplossingen onder de loep genomen, maar blijkt er niet één realistisch.
"Diep in mijn hart wil ik echt graag de vakantiehuizen aan de Zeegserweg transformeren naar woningen. Maar als wij verwachten van onze inwoners dat ze de regels volgen, moeten wij ons dus ook aan de wet houden", zegt Luinge.

Hoop op de raad

De bewoners richten hun pijlen daarom op de gemeenteraad van Aa en Hunze. Ze hebben, net als hun advocaat, al meerdere brieven verstuurd naar de raadsleden.
Een vertegenwoordiging van de bewoners komt daarnaast vanavond naar de raadsvergadering om aandacht te vragen voor de kwestie.
Wilma en Arend Huizinga wonen met veel plezier aan de Zeegserweg en willen er graag blijven wonen
Bewoners Zeegserweg geven strijd om permanent wonen niet op

Campinguitbreiding

Niet alleen de geluidsnormen komen tijdens de raadsvergadering aan bod, maar ook een mogelijke uitbreiding van Camping De Vledders. Die ligt dicht bij de woningen.
Vakantiehuisjes mogen namelijk niet te dicht bij reguliere woningen staan en dat zou betekenen dat de eigenaren van de camping minder ver kunnen uitbreiden dan nu zou mogen.
De bewoners van de Zeegserweg vermoeden daarom dat de mogelijke campinguitbreiding eigenlijk de reden is dat er een streep is gegaan door hun hoop op permanente bewoning.

'Geen partij'

Campingeigenaar Thomas van Noort voelt zich er niet prettig bij dat De Vledders zo nadrukkelijk wordt genoemd tijdens de discussie tussen de gemeente en de bewoners.
"Wij zijn geen partij in deze zaak en hebben ons nooit bemoeid met de bewoning aan de Zeegserweg", vertelt Van Noort.
Hij vervolgt: "Het klopt dat we al langer in gesprek zijn over uitbreiding van de camping, maar dat is echt nog slechts een voornemen. Wij zijn er niet op uit om mensen iets in de weg te leggen."
Zeegserweg_Schipborg
De camping wil mogelijk uitbreiden naar het weiland achter de Zeegserweg © RTV Drenthe/Hjalmar Guit

'Het kan niet'

De camping is volgens wethouder Luinge wel meegenomen in het totale onderzoek naar de transformatie, maar een mogelijke uitbreiding is geen doorslaggevende factor geweest.
"Ook als er helemaal geen uitbreidingsverzoek zou liggen of de camping er niet was geweest, dan was permanente bewoning hier niet mogelijk", zegt Luinge.
"Punt één is de geluidsnorm en we zien al geen mogelijkheden om dáár een oplossing voor te vinden."

Bewoners gaan door

De bewoners willen echter niets van opgeven weten en willen er alles aan doen om toch aan de Zeegserweg te mogen wonen. Ze wijzen erop dat er een ongewenste situatie ontstaat als ze akkoord zouden gaan met het verbod van de gemeente.
"We mogen dan van de wet acht maanden per jaar hier recreëren, maar moeten voor de andere maanden op zoek naar een nieuw huis om in te wonen", vertelt Huizinga.
"Dat zou betekenen dat er straks negen andere woningen acht maanden per jaar leegstaan, omdat wij de rest van de tijd hier willen zitten. Dat is in deze tijd van woningnood toch niet uit te leggen?"

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.