Drenthe steekt veel geld in bevorderen regionale identiteit

Frederiksoord
Koloniën van Weldadigheid © RTV Drenthe / Josien Feitsma
In Drenthe en andere provincies in het noorden van het land geven de provincies steevast meer uit om de regionale identiteit te bevorderen per inwoner dan bijvoorbeeld in de dichtbevolkte provincies als Noord-Holland en Utrecht. Vooral aan cultuur en maatschappij, die de regionale identiteit mede bepalen, wordt in de noordelijker provincies flink meer uitgegeven per inwoner.
Drenthe staat op de tweede plaats met 65 euro per inwoner. Koploper is Friesland, die er met 72 euro per inwoner met kop en schouders bovenuit steekt. In Noord-Holland geeft de provincie 6 euro per inwoner uit op het gebied van cultuur en maatschappij.

Uitgaven aan cultuur en maatschappij per provincie

Provincie Bedrag per inwoner
Friesland 72 euro
Drenthe 65 euro
Limburg 57 euro
Groningen 53 euro
Zeeland 53 euro
Gelderland 28 euro
Flevoland 25 euro
Noord-Brabant 20 euro
Overijssel 19 euro
Utrecht 18 euro
Zuid-Holland 7 euro
Noord-Holland 6 euro
Volgens gedeputeerde Nelleke Vedelaar is dat verschil zo groot omdat Rijksfondsen veelal naar grote culturele instellingen gaan. De uitgaven ter versterking van regionale identiteit zijn dus uit noodzaak geboren. Maar die gedwongen investering betaalt zich wel uit in een sterkere verbondenheid binnen de provincie.
Dat de cultuur in aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten vooral in de dunbevolkte provincies een rol speelt blijkt ook uit het Kieskompas. In vijf provincies (Friesland, Limburg, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe) is de regionale identiteit een thema.
Drenthe steekt veel geld in bevorderen regionale identiteit
"Vier op de vijf Drenten zegt trots te zijn op de provincie en beschouwt het als thuis. Er heerst een sterke regionale identiteit in Drenthe", zegt onderzoeker Femke de Haan van Trendbureau Drenthe dat middels een burgerpanel onderzoek doet naar de ontwikkelingen in de provincie.

'Wij van deze streek'

"Als we vragen wat ze dan precies belangrijk vinden, komen er twee aspecten naar voren. Allereerst de natuur, de rust, de ruimte en het bos. Het karakteristieke Drentse landschap", zegt De Haan. "Een ander belangrijk punt dat Drenten aangeven, is de saamhorigheid en verbondenheid tussen de inwoners."
En dat is precies wat die regionale identiteit versterkt, zegt hoogleraar antropologie en onderzoeker bij het Meertens Instituut Irene Stengs. "Het is geen individueel gevoel maar collectief. Het gevoel van 'wij van deze streek, wij hebben onze tradities en gaan op een bepaalde manier met elkaar om'", zegt Stengs.

Niet gehoord worden

De antropoloog ziet hoe de regionale identiteit de laatste decennia - vooral in de provincies aan de buitengrenzen van het land - een ontwikkeling heeft doorgemaakt. "In de jaren tachtig zie je door de globalisering een sterker gevoel van verbondenheid met de regio."
Stengs: "Die gevoelens komen altijd op in bepaalde situaties, waarin die eigenheid helemaal wordt uitgedragen. Kijk naar de gaswinning in Groningen, je ziet hoe dat de Groningers met elkaar verbindt. Dat gevoel van niet gehoord worden. Zo zie je dat ook in andere provincies ontstaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl