Gigantisch portret Vincent van Gogh tien jaar te zien in Hoogeveen

Muurschildering Van Gogh Hoogeveen
In het centrum van Hoogeveen is een muurschildering van kunstenaar Vincent van Gogh te bewonderen. © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Vincent van Gogh is terug in Hoogeveen en hij is bijna niet te missen. Tegenover theater De Tamboer werken vier kunstenaars druk aan een gigantisch portret van de schilder op de muur van een flatgebouw. De gemeente Hoogeveen viert op deze manier dat het 140 jaar geleden is dat de wereldberoemde schilder Drenthe bezocht, met als eerste stop Hoogeveen.
Voor het gebouw staat een hoogwerker met daarop flink wat emmers verf en kwasten. In totaal werken vier mensen van kunstcollectief De Strakke Hand aan het kunstwerk. Twee daarvan bevinden zich op de hoogwerker. "Ik ben nu bezig met een oog en de wang van Vincent", vertelt kunstenares Roosmarijn ten Hoopen. Ze is bezig met de laatste details van het kunstwerk. "Het is nog wat grof, maar over een kleine week is alles wel af denk ik."

Oog voor detail

Het blijkt een flinke uitdaging, want de muur waarop geschilderd wordt is zo'n twintig meter hoog en zeven meter breed. Een foutje kan dus snel gemaakt worden. "Ik sta er constant heel dicht op. Als je op afstand staat, kun je veel beter zien of alle details wel kloppen", legt Ten Hoopen uit. "Dus je moet best wel vaak naar beneden om dan vervolgens op een afstandje te gaan kijken of alles nog klopt."
Schilderij Vincent van Gogh Hoogeveen
Kunstenares Roosmarijn ten Hoopen is bezig met de laatste details van het kunstwerk. © RTV Drenthe / Wouter Westerveld

Blikvanger

Wethouder Mark Tuit kijkt vanaf een afstandje naar het portret. "Ik vind het fantastisch", lacht hij. "Van Gogh is natuurlijk wereldwijd bekend, dan is het extra mooi dat hij ook in Hoogeveen is geweest. Aangezien het 140 jaar geleden is dat hij naar onze provincie kwam willen we hem dan ook eren. Een mooie muurschildering stond hoog op het lijstje. We zochten dan ook een echte blikvanger als locatie. Ik denk dat dat wel is gelukt."
De gemeente kreeg hulp van woningcoöperatie Domesta. Zij gaven aan dat de muur tegenover theater De Tamboer gebruikt kon worden. "Het is mooi dat het zo kan", zegt Tuit. "En het wordt nog mooier, want het werk blijft de komende tien jaar te zien."

Veel bekijks

Het grote zelfportret trekt veel bekijks. Wie een blik werpt op het plein dat ervoor ligt, ziet veel mensen even stoppen om snel een foto te maken. Zo ook een man uit Hoogeveen die net voorbij komt fietsen. "Ik moest wel even een foto maken", vertelt hij. "Ik vind het werkelijk prachtig. Het begon met de schets een aantal dagen geleden en dat zag er al goed, maar nu is het ook daadwerkelijk ingekleurd. Het voegt echt iets toe aan het centrum van Hoogeveen."
Enorm portret van Vincent van Gogh in Hoogeveen
Hoogeveen betaalt zelf een gedeelte voor het plaatsen van het kunstwerk, maar het meeste wordt vergoed vanuit een Europese subsidiepot. "Het smaakt natuurlijk naar meer", vervolgt Tuit. "Dit zorgt al voor veel reuring, wie weet komt er nog meer bij. Ik zeg er in ieder geval geen nee tegen, maar ik kan niks garanderen. Wellicht komt er later nog een kans voorbij om meer van dit soort kunstwerken te realiseren in Hoogeveen."

Van Goghjaar

Ten Hoopen en haar collega's zijn de komende dagen nog druk bezig met de laatste details van het portret. "Vooral de uitdaging vind ik leuk. We hebben wel vaker grote portretten op muren gemaakt, maar iedere keer moet je opnieuw uitzoeken hoe je het gaat doen." Zelf verwacht ze volgende week klaar te zijn. "Dan moet het meeste werk er wel opzitten."
Dit jaar staat Drenthe in het teken van Vincent van Gogh. Het is 140 jaar geleden dat de wereldberoemde schilder voet op Drentse bodem zette. Op 11 september 1883 kwam hij berooid en met liefdesverdriet vanuit Den Haag met de trein aan in Hoogeveen. Niet veel later vertrok hij met een schuit richting Nieuw-Amsterdam. Om zijn bezoek te vieren worden er dit jaar verschillende exposities en andere initiatieven georganiseerd in Drenthe. De muurschildering in Hoogeveen is daar één van.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl