Provincie vraagt het streekvervoer niet te gaan staken tijdens verkiezingen

Leeg station Emmen, staking openbaar vervoer
JA21: '15 maart is wel heel vervelend moment om te gaan staken' © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Het streekvervoer gaat mogelijk staken op 15 maart, de dag van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. "Dat is een heel vervelend moment om te gaan staken", vindt Thomas Blinde, fractievoorzitter van JA21.
"We hopen namelijk dat zoveel mogelijk mensen die dag gaan stemmen voor de provincie en voor de waterschappen. Dit kan dan wel een dingetje zijn voor mensen die afhankelijk zijn van het streekvervoer."
JA21 wil dan ook, samen met PVV, PvdA, D66 en Forum voor Democratie, dat de provincie het streekvervoer oproept om een andere dag te kiezen om te staken. "Wij vinden allemaal dat het democratisch recht moet worden uitgeoefend", zegt provinciebestuurder Nelleke Vedelaar. "Voor een ieder die wil stemmen moet dat mogelijk gemaakt worden. Wij delen deze oproep."
Al wekenlang wordt er gestaakt door medewerkers van regionale bussen en treinen. De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden zitten namelijk muurvast. Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, heeft vandaag opgeroepen aan de werkgevers en medewerkers om weer met elkaar om tafel te gaan en te stoppen met de acties. Zij vraagt de vakbonden "met klem" in ieder geval niet te staken op 15 maart.

'Staken is altijd erg vervelend'

Niet iedereen is het echter eens met de oproep van JA21. De SP en Partij voor de Dieren zijn tegen. "Het is niet dat er zomaar gestaakt wordt. Het gaat om 13.000 werknemers", zegt SP-fractielid Greetje Dikkers. "Waarom doen we niet een oproep aan werkgevers om een stap te zetten, zodat er niet gestaakt hoeft te worden."
Renate Zuiker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, brengt ook het volmachtstemmen ter sprake en ze zegt dat staken "altijd heel erg vervelend uitkomt" voor mensen. GroenLinks is ook kritisch. "Inwoners kunnen al vrijwel niet met openbaar vervoer naar de stembus komen. Volgens ons is de basis van het openbaar vervoer door het ijs gezakt", zegt fractievoorzitter Ewoud Bos.
Daarbij kijkt hij ook naar zijn eigen woonplaats, Koekangerveld. "Daar stopt geen enkele bus. Hoe komen mensen daar dan om te stemmen?" Hij vindt het "opportunistisch" dat JA21 en de andere partijen nu hiermee komen, een week voor de verkiezingen. "Mensen moeten altijd kunnen verplaatsen, niet alleen met de verkiezingen." Toch steunt de partij de oproep.

Stemrecht

Bij andere partijen, en ook bij het provinciebestuur, is echter wel sprake van een spagaat. Dat zit hem in het stemrecht. "We vinden het democratische recht om te stemmen van uiterste belang", zegt Johnny Bos namens Forum voor Democratie. "Staken is ook een democratisch recht. Maar het ov gaat meerdere dagen staken en stemmen kan maar op een dag", weegt hij de belangen af.
FNV roept de Tweede Kamer, de staatssecretaris en de provincies op om zich actief te gaan bemoeien met het cao-conflict in het streekvervoer. "Als de overheid als opdrachtgever zorgt dat werkgevers in het openbaar vervoer een leefbaar loon en normale werkdruk bieden, dan hoeven de buschauffeurs op 15 maart niet meer te gaan staken en kan iedereen van zijn democratisch recht gebruik maken", reageert Marijn van der Gaag, vakbondsbestuurder FNV Streekvervoer. De vakbond bespreekt met andere bonden en haar achterban hoe ze om gaat met staken op 15 maart.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.