Geel Hesje uit Emmen naar Den Haag voor tweede gesprek: 'Er is zoveel armoede in het land'

Premier Rutte ontving Elbert Westerbeek (r) al eerder (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Premier Rutte ontving Elbert Westerbeek (r) al eerder (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Opnieuw gaat er een vertegenwoordiging van de Gele Hesjes op gesprek bij minister-president Mark Rutte. Emmenaar Elbert Westerbeek is een van de vijf leden van de actiegroep die weer naar Den Haag afreist. “We hopen op toezeggingen. Dat er wat wordt gedaan.”
De Gele Hesjes gaan naar het Binnenhof met een lijst van eisen. Zo eisen ze onder meer koopkrachtverbetering, inspraak door middel van referenda en medebeslissingsrecht.
“We willen dat er niet vóór ons, maar mét ons wordt beslist”, legt Westerbeek uit. “Dat er met mensen en beroepsgroepen die de regelgeving aangaat wordt gepraat. Lokaal, landelijk, dat kan op alle niveaus.”

Handdruk-incident

Wat tijdens het eerste gesprek tot veel media-aandacht leidde, was dat twee Gele Hesjes de premier niet de hand schudden. Rutte vond dat onbeleefd. Westerbeek, die de premier wel de hand schudde, zegt dat daar dit keer voor het gesprek afspraken over worden gemaakt. “Wat mij betreft allemaal wel of allemaal niet.”
“We stonden wel lang in het nieuws”, vervolgt Westerbeek. Hij vindt wel dat de eisen van de Gele Hesjes door die actie in de media ondergesneeuwd raakten.

Drenthe

“Wat in Drenthe erg speelt is dat veel gemeenten financiële tekorten hebben”, zegt Westerbeek. “De overheid moet de tekorten compenseren. Het is niet eerlijk dat de extra kosten die erbij zijn gekomen op de bewoners wordt verhaald.”
Daarnaast vragen ze een reactie op een door de Gele Hesjes opgetekend manifest. De vraag aan Premier Rutte: “Ga je er wat mee doen? Ja of nee?”

Eerste gesprek

Vijf woordvoerders van de Gele Hesjes bezochten de premier al op 7 mei voor een gesprek. Westerbeek was ook toen bij het overleg aanwezig. Wat heeft dat gesprek opgeleverd? “Niet veel, maar dat zien we dagelijks in het land”, antwoordt Westerbeek lachend.
Westerbeek hoopt op de toezegging dat er nu wél wat wordt gedaan. "Het belangrijkste punt is de koopkracht. Er is zoveel armoede in het land.”
Naast premier Rutte zal de minister van binnenlandse zaken Raymond Knops het vijftal op 19 november ontvangen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.