Botsing tussen F-16 en vogel: 'De impact van zo'n vogel kan enorm zijn'

Straaljager landt op Groningen Airport Eelde
De piloot moest na de birdstrike zijn F-16 uit voorzorg aan de grond zetten © Compact Media
Door een botsing met een vogel heeft een F-16 een voorzorgslanding moeten maken op Groningen Airport Eelde. De piloot is er zonder kleerscheuren van afgekomen, maar een aanvaring met een vogel kan gevaarlijk zijn en slecht aflopen voor mens en straaljager.
De F-16 was bezig met een trainingsmissie toen de vogelaanvaring plaatsvond, meldt majoor Andre Bongers van Vliegbasis Volkel. "Een standaardprocedure is dat je de straaljager dan in veiligheid op de grond wil zetten." Dat ging zonder problemen, al was Groningen Airport Eelde niet de meest voor de hand liggende locatie met de militaire vliegbasis Leeuwarden in de buurt.

Nachtje Eelde

"Vliegbasis Leeuwarden is veel makkelijker werken voor ons, maar de start- en landingsbaan ligt eruit voor renovatie", zegt majoor Bongers. En dus werd gekozen voor de Drentse luchthaven. "De faciliteiten voor militaire toestellen ontbreken daar natuurlijk, zoals de onderhoudsploeg die het toestel kan onderhouden. Ook zijn hier bepaalde vliegtuigtrappen en een towbar, waarmee je de straaljager kunt trekken met een wagentje, niet aanwezig."
Ook de bewaking van een militair vliegveld is anders, vanuit Leeuwarden komt daarom personeel over om de wacht te houden bij de straaljager. Brongers: "Het plan is om het toestel, als hij geïnspecteerd en gerepareerd is, morgen weer terug te laten vliegen. We weten nog niet of hij binnen of buiten staat vannacht."
Dan kun je denken, het is maar een vogel, maar de impact kan enorm zijn
Majoor Andre Bongers

'Impact vogel kan enorm zijn'

Dat de F-16 morgen weer de lucht in kan, komt doordat de schade relatief meevalt. Een systeem (pod) dat voor de training onder het toestel hing, raakte beschadigd. "Verdere schade lijkt mee te vallen. Het lijkt heel onschuldig, maar de impact van zo'n vogel kan enorm zijn. Dan kun je denken, het is maar een vogel. Maar zoek op Youtube maar eens filmpjes op. Dan zie je soms dat een vogels de cockpit binnenvliegen en met een snelheid van honderden kilometers per uur is het de vraag of je het dan nog kan navertellen."
Een vogel kan ook in de motor terecht komen. "Dan kan het zijn dat de motor ermee stopt, dat ie gewoon ophoudt. Dan hebben we wel een procedure dat we het kunnen herstarten in de lucht, maar dat kun je maar een keer doen."
Volgens de majoor is het niet te voorkomen dat er af en toe een vogel geraakt wordt. "Het gebeurt in de burgerluchtvaart en de militaire luchtvaart. Ons personeel, de vliegers proberen op te letten, maar je kunt met die snelheden niet altijd een vogel zien aankomen, soms kun je het niet zien vanuit een bepaalde hoek.
Van de vogel zelf is na zo'n klap op een F-16 meestal weinig over. "Meestal zie je een deuk en wat bloed van het dier", zegt de majoor. "Het is nu even afwachten of er nog delen van het beest in de pod terecht zijn gekomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl