Kleine windmolen bouwen moet makkelijker worden

Bouw kleine windmolens moet makkelijker worden (Rechten: Hielke Meijer/RTV Drenthe)
Bouw kleine windmolens moet makkelijker worden (Rechten: Hielke Meijer/RTV Drenthe)
Ondernemers, boeren en lokale energie-initiatiefnemers in het buitengebied moeten makkelijker een kleine windmolen kunnen plaatsen.
De provincie moet dit aanjagen door eventuele belemmerende regels van gemeenten aan de kaak te stellen en projecten met kleine windmolens te ondersteunen. Dat willen Provinciale Staten op initiatief van D66, CDA, GroenLinks en de VVD.

Passend in landschap

"Kleine windmolens zijn passend in het Drentse landschap", betoogt D66-fractievoorzitter Anry Kleine Deters. Ze ziet de windmolen als onderdeel van een nieuwe economie. "Deze kleine windmolens lenen zich voor het verdelen van de lusten en lasten op de plek waar ze staan. En ze bieden financiële voordelen aan de eigenaren."
Kleine windmolens zijn op steeds meer plekken te vinden in het Noorden. Zo bouwt een Gronings bedrijf de turbines van zo'n vijftien meter hoog. In Drenthe staat er een bij een akkerbouwer tussen Zuidwolde en Fort en onlangs schaften boeren Gerko en Elly Brink in Zeijen een windmolen aan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.