'Provincie moet zelf mijnbouwbedrijven controleren'

Gaswining van Vermilion in Eesveen (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
Gaswining van Vermilion in Eesveen (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
De VVD in Provinciale Staten wil opheldering over hoe mijnbouwbedrijven gecontroleerd worden op hun vergunningen en of de data die ze aanleveren aan de overheid wel kloppen.
De VVD is geschrokken van het onderzoek van de vier noordelijke regionale omroepen. Die ontdekten dat de winbedrijven van gas, olie en zout zelf de data aanleveren voor de vergunningen die ze krijgen.
In die data zitten regelmatig fouten. Bovendien neemt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) deze gegevens vaak over zonder ze te controleren.
Ook ontdekten de journalisten van de omroepen dat Europese richtlijnen worden niet altijd worden nageleefd en milieuvergunningen niet worden aangevraagd. Verder worden risico's in veel conceptrapporten beschreven, maar zijn ze ineens verdwenen uit het definitieve rapport. Of dat bewust gebeurt is niet duidelijk, maar aanpassen van rapporten gebeurt regelmatig.

'Mijnbouwvergunningen moeten kloppen'

VVD-fractievoorzitter Willemien Meuwissen: "Deze twijfel over de cijfers zet de verlening van vergunning in een heel anders daglicht. Gedeputeerde Staten moeten bij het Rijk aandringen op actie. Vergunningen zouden verleend moeten worden op basis van feiten waarvan vaststaat dat ze kloppen." Als het Rijk de controles niet kan of wil uitvoeren dan moeten GS bekijken of de provincie het zelf maar doen, vindt Meeuwissen.
Meeuwissen vervolgt: "Wij hebben al meerdere keren aangegeven dat we hier in Drenthe geen Groningse toestanden willen met verzakking van huizen en onzekerheid over het vergoeden van schade. Sowieso willen we een goede schaderegeling. Maar nu we horen dat er twijfels zijn over de opgeleverde cijfers, zet dit het verlenen van vergunningen ook in een heel ander daglicht."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.