F-16 weer vertrokken van vliegveld Eelde na vogelbotsing

straaljager f-16 f16 groningen airport eelde
Een F-16 in Eelde is een niet alledaags gezicht © Persbureau Meter
De F-16 die gisteren een voorzorgslanding moest maken op Groningen Airport Eelde, is vanmiddag weer vertrokken. De straaljager is weer terug naar de Brabantse Vliegbasis Volkel.
Het toestel kwam gisteren tijdens een trainingsmissie in de lucht in botsing met een vogel. Omdat zo'n aanvaring gevaarlijk kan zijn, moet een F-16 volgens protocol landen.
Dat de straaljager in Eelde landde, is bijzonder omdat dat vliegveld niet het meest voor de hand ligt. De dichtstbijzijnde militaire vliegbasis is in Leeuwarden. Volgens majoor Andre Bongers ligt die start- en landingsbaan eruit vanwege een renovatie.
Bekijk hieronder hoe de F-16 vanuit Eelde weer vertrok.
F-16 vertrekt weer na nachtje uit voorzorg op Eelde

Botsing lijkt onschuldig, maar is het niet

Bij de botsing met de vogel raakte een systeem (pod) dat onder het toestel hangt, beschadigd. Verder viel de schade wel mee. "Het lijkt heel onschuldig, maar de impact van zo'n vogel kan enorm zijn", zei majoor Bongers daarover. Volgens hem zijn er op YouTube filmpjes te vinden van vogels die de cockpit binnen vliegen, met alle gevolgen van dien. Ook kan een vogel in de motor terechtkomen, waardoor de motor het kan begeven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.