Honderdjarig Avebe gaat verder als 'Koninklijke Avebe'

Aardappelzetmeelconcern Avebe krijgt het predicaat Koninklijk ter ere van het honderdjarige bestaan van de onderneming. De eretitel werd uitgereikt door de commissaris van de Koning van Groningen, René Paas, aan Avebe-topman Bert Jansen.
Op 11 november 1919 werd de akte van het Coöperatief Aardappelmeel Verkoop Bureau (AVB) ondertekend. Vanaf die dag zetten elf coöperatieve aardappelzetmeelfabrieken hun product gezamenlijk af, zodat zij hun producten beter konden verkopen en een sterkere vuist konden maken tegen de particuliere handel. Avebe had onder andere zetmeelfabrieken in Oranje en Coevorden.

Wereldleider
Avebe is in honderd jaar uitgegroeid tot wereldmarktleider op het gebied van aardappelzetmeel en -eiwit. De coöperatie heeft 2300 leden. En het areaal met zetmeelaardappelen beslaat zo'n 40.000 hectare. Het bedrijf heeft 1300 medewerkers en zes productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden. Verder heeft het concern verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het hoofdkantoor staat in Veendam en in Groningen is Avebe partner in een innovatiecentrum.

Kurk Veenkoloniën
De zetmeelaardappel is voor de akkerbouw in de Veenkoloniën, naast de suikerbiet, de kurk waarop het Drents-Groningse gebied drijft. De fabrieken waar de aardappelen uit de Veenkoloniën worden verwerkt staan in Gasselternijveen en Ter Apelkanaal. Op de productielocatie Foxhol wordt het aardappelzetmeel verder verwerkt.