Provincie legt half miljoen op tafel voor schilderij Van Gogh

De provincie Drenthe betaalt maximaal een half miljoen euro voor het schilderij van Van Gogh dat in het Drents Museum komt te hangen. Dat zegt gedeputeerde Cees Bijl.
Verschillende partijen hebben in totaal 2,8 miljoen euro neergelegd voor de aankoop van het schilderij 'Onkruid verbrandende boer uit 1883'. Een derde van het bedrag is betaald door het Drents Museum. De provincie draagt daaraan vijf ton bij. 


Het Van Gogh Museum in Amsterdam legt ook een derde van het totaalbedrag op tafel. Het overige deel wordt betaald door verschillende fondsen. 

Gedeputeerde Cees Bijl noemt de aankoop van het schilderij een 'uniek moment'. "We zijn enorm trots en blij dat we dit samen met het Van Gogh Museum voor elkaar hebben gekregen", zegt hij. "Voor de uitstraling van Drenthe is het heel goed dat wij mee hebben gedaan om dit schilderij naar Assen te krijgen." 

Bijl denkt dat de Drentse economie profiteert van de nieuwste aanwinst van het Drents Museum. "We zien dit als een extra stimulans voor de mensen om Drenthe te bezoeken."