Welke pieten neemt de Sint mee naar de Drentse intochten?

Kinderen wachten vol spanning tot Sint en de pieten aankomen (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Kinderen wachten vol spanning tot Sint en de pieten aankomen (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Op veel plaatsen in Drenthe zal vandaag of volgende week zaterdag de jaarlijkse Sinterklaasintocht plaatsvinden. Nieuwsgierig welke pieten de Sint dit jaar vergezellen? We hebben een overzicht gemaakt van enkele Drentse gemeenten.
Traditionele pieten

In Emmen, Coevorden, Gieten, Borger, Hoogeveen, Zuidwolde en Zuidlaren zal de Sint vergezeld worden door traditionele pieten. In
,
en Borger hebben zij bovendien een eigen Sinterklaasjournaal.

Allerlei pieten

In Meppel en Roden komen er zowel traditionele pieten als roetveegpieten mee met Sinterklaas. In Beilen zijn er traditionele pieten, roetveegpieten en ongeschminkte pieten. Ook hebben Sinterklaas en de pieten voor Beilen filmpjes opgenomen.

Roetveegpieten en speciale figuren

Tijdens de Sinterklaasintocht in Assen zijn er roetveegpieten én speciale tekenfilmfiguren te zien, zoals Dora en Boots en Phineas en Ferb.

Glutenvrije pieten

In Assen, Emmen, Hoogeveen, Zuidwolde en Beilen zullen er ook glutenvrije pieten zijn die glutenvrije pepernoten bij zich hebben.

Ecopiet

In Beilen heeft de Sinterklaasintocht een milieubewust tintje. De kinderen van de basisscholen in Beilen zijn al een tijdje bezig met het thema 'plastic soep'. Het idee hierachter is dat Sinterklaas en de pieten, waaronder de Ecopiet, kunnen aanmeren in een haven zonder plastic afval.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.