Grieks OM in hoger beroep in zaak tegen Pieter Wittenberg: 'Tactiek van Griekenland én Europa'

Het Openbaar Ministerie op het Griekse eiland Lesbos gaat in hoger beroep in de zaak tegen reddingswerker Pieter Wittenberg uit Peest. Dat meldt de organisatie Human Power die Wittenberg bij stond op Lesbos.
Wittenberg stond samen met 23 anderen terecht voor onder meer spionage en mensensmokkel. "Naar verwachting zal de zaak, indien het Griekse Hooggerechtshof de cassatie toelaat, pas over drie tot vijf maanden op de rol komen te staan", meldt Human Power.
Rechtszaak
In januari stond de 75-jarige Wittenberg voor de Griekse rechter. Justitie verdacht hem en 23 andere reddingswerkers van spionage en mensensmokkel vanwege de hulp die zij in 2016 en 2017 boden aan vluchtelingen op Griekse eilanden. Wittenberg en de anderen hielpen bootvluchtelingen aan land.
De aanklacht vanwege spionage was volgens de rechtbank niet gegrond vanwege procedurele fouten, ook enkele andere overtredingen verdwenen van tafel.
Misdrijven
Over misdrijven als lidmaatschap van een criminele organisatie en mensensmokkel deed de rechter inhoudelijk geen uitspraak. Die verdenking bleef dus in stand. "Het politieonderzoek naar de misdrijven is inmiddels afgesloten en ligt ter beoordeling bij de Hoofdofficier van Justitie", meldt Human Power. "Over de voortgang aldaar is niets bekend."
De officier van justitie heeft nu beroep aangetekend tegen het besluit van de rechtbank in januari en vraagt aan de hoge raad het vonnis te herzien. De hoge raad gaat kijken of alle procedures op de juiste manier zijn doorlopen. Mocht de hoge raad oordelen dat de rechter fouten heeft gemaakt, dan moet de zaak opnieuw bij een andere rechter. De overtredingen liggen dan weer op tafel. Van de misdrijven blijft Wittenberg dus sowieso verdacht.
Tijd winnen
Pieter Wittenberg denkt dat het handelen van het Griekse Openbaar Ministerie deel uitmaakt van een groter plan. "Ze willen de beschuldigingen zo lang mogelijk in de lucht houden en een definitief vonnis uitstellen", zegt hij. "Als het vonnis er niet ligt, dan durven collega-hulpverleners ook niet meer het strand op om vluchtelingen te helpen. Ook journalisten zijn als de dood het strand op te gaan."
De misdrijven als mensensmokkel verjaren pas in 2038. Wittenberg vreest daarom dat er nog lang geen punt gezet kan worden. "Tot die tijd zouden ze de zaak voort kunnen zetten", zegt hij. "Het gaat ze erom dat ze tijd winnen. Dat is niet alleen de tactiek van Griekenland, maar ook van Europa. Het wordt vluchtelingen steeds moeilijker gemaakt om Europa binnen te komen."