Mien Plekkie: Het mooiste kerkje van Drenthe, het witte kerkje in Gasselte

Het witte kerkje in Gasselte is volgens Jan Alberts het mooiste kerkje van heel Drenthe. Het is ook zijn meest favoriete plekje in Drenthe. "Het mooie aan dit kerkje is het hoogteverschil. Het kerkje zie je overal bovenuit komen," vertelt Jan.
In het jaar 1328 werd deze kerk voor het eerst vermeld. De kerk gaat al jaren mee en er zijn ook veel herinneringen in opgebouwd. "Ja, mijn neef is in deze kerk getrouwd, dus voor mij zit er ook een mooie herinnering aan", vertelt Alberts.

Barbizon van het Noorden
In de tentoonstelling Barbizon van het Noorden - De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950 presenteert het Drents Museum unieke eigenschappen van het Drentse landschap. Onder andere werken van beroemde schilders als Vincent van Gogh, Hendrik Willem Mesdag en Isaac Israëls zijn te zien. 

Barbizon is een Franse plaats waar veel kunstenaars naartoe komen om het landschap te schilderen. Omdat ook in Drenthe veel kunstenaars het landschap kwamen bewonderen en schilderen, wordt onze provincie ook wel het Barbizon van het Noorden genoemd. Het Drents museum zocht voor de tentoonstelling Barbizon van het Noorden de samenwerking op met Het Drentse Landschap. Onderdeel van de tentoonstelling is de fotowedstrijd Mien Plekkie, waarin werd gezocht naar de mooiste plekjes in Drenthe.

De mooiste foto's krijgen een plekje tijdens de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. RTV Drenthe nam alvast een voorproefje en selecteerde acht foto's. De fotografen vertellen hun verhaal bij hun favoriete stukje Drenthe.

De tentoonstelling Barbizon van het Noorden is van 24 november 2019 tot en met 22 maart 2020 te zien. Ook de aangekochte Van Gogh zal tijdens deze tentoonstelling te zien zijn.
Deel dit artikel: