Met chauffeur naar stembureau: provincie komt met gratis taxidienst

Stemtaxi
De provincie komt met een speciale taxidienst tijdens de verkiezingen © OV-Bureau Groningen Drenthe
Inwoners kunnen morgen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen gratis met een speciale taxi vanaf huis naar het stembureau en terug worden gebracht. Hiermee hoopt de provincie de opkomst zo hoog mogelijk te maken.
Het vervoer is bedoeld voor Drenten die niet op eigen gelegenheid kunnen reizen. Zij kunnen tussen 10.00 uur en 21.00 uur dan gratis opgehaald worden vanuit huis, op vertoon van de stempas. De taxi blijft wachten terwijl de reiziger een stem uitbrengt en brengt vervolgens de reiziger weer terug naar huis. Voor mensen met een (visuele) beperking rijdt de taxi naar het dichtstbijzijnde stembureau dat is uitgerust met de juiste faciliteiten.
Mogelijk gaat het streekvervoer op de verkiezingsdag staken, waardoor er geen bussen rijden. De provincie riep al op om morgen juist niet te staken. Daarbij kondigde ze ook aan om te kijken of ze zelf voor vervoer kan regelen. Dat is nu gebeurd, samen met de provincie Groningen.

Reserveren

Mensen die willen stemmen en gebruik willen maken van de taxi, moeten minstens een uur van tevoren telefonisch reserveren. Vandaag is het ook al mogelijk om een afspraak te maken. De provincie benadrukt dat reizigers bij het reserveren duidelijk moeten maken dat het om een gratis rit naar het stembureau gaat.
De taxi komt zo snel mogelijk, maar is afhankelijk van beschikbaarheid, meldt de provincie Drenthe. Ze waarschuwt dat het tussen half twee en vijf uur druk is met reguliere ritten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.