Open Science Hub en TIP verruilen brink in Dwingeloo voor Planetron

Planedome, Voormalig Planetron Dwingeloo,
Planedome, het voormalige Planetron in Dwingeloo © RTV Drenthe
De Open Science Hub en het Toeristisch Informatiepunt (TIP) verhuizen van de Brink in Dwingeloo naar het voormalige Planetron aan de rand van het Dwingelderveld. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen, krijgen ze een plekje op de begane grond.
In de voormalige radiotelescoop, inmiddels verbouwd en omgedoopt tot Planedome, zitten al diverse andere organisaties en sinds kort ook een horecagelegenheid. Volgens de gemeente Westerveld biedt de combinatie van verschillende functies de mogelijkheid om bezoekers goed te kunnen ontvangen. Westerveld noemt het een A-locatie.
Sinds het voorjaar van 2019 zitten TIP en de Open Science Hub met de naam De Melkweg aan de Brink in Dwingeloo, in de voormalige bibliotheek. Ook een A-locatie zou je denken, maar dat is het niet. Het gebouw staat namelijk aan de 'stille kant' van de Brink. Stichting Toeristische Promotie Westerveld heeft moeite met vrijwilligers vinden, omdat het gebouw donker is en er weinig aanloop is. "Ze vinden het niet prettig werken. Hierdoor zijn de openingstijden beperkt."

Toegangspoort Dwingelderveld

Met borden en banners is geprobeerd meer mensen naar het TIP en De Melkweg te krijgen, maar dat wil niet echt vlotten. Nog meer verwijzingen is een mogelijkheid, maar de partijen zien meer in een verhuizing. De Melkweg is een centrum waar Astron het verhaal van radioastronomie op een laagdrempelige manier aan publiek vertelt. Daarvoor zijn in het huidige pand de nodige aanpassingen gedaan om de nodige installaties een goede plek te geven, ook in het Planedome zullen aanpassingen nodig zijn. De kosten daarvan zijn nog niet bekend, Westerveld denkt met geld van de RegioDeal Zwolle een deel van de kosten te kunnen betalen.
Duidelijk is al wel dat de gemeente voornemens is een restschuld van de huurders van ruim 25.000 euro voor de helft kwijt te schelden. De verhuizing kan de toegangspoort van het Dwingelderveld versterken, denkt de gemeente. Iets waar het dorp zich al langer voor inzet. TIP verwacht op de nieuwe locatie meer vrijwilligers te kunnen strikken en vaker open te kunnen. "Daar komen tal van wandelaars en fietsers langs. Een aantrekkelijkere omgeving voor vrijwilligers."

Toekomst oude bieb

Eind deze maand bespreekt de gemeenteraad de plannen. Het leegkomende pand op de Brink kan de gemeente opnieuw verhuren, verkoop is ook een optie. Daarover moet later een besluit worden genomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.