liveblog | 15 maart 2023

Gesloten: rijen voor de stembureaus in Assen, Roden en Peize

  • Drenthe gaat naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen
  • Van 07.30 uur tot 21.00 uur kun je in zo'n 300 stembureaus in Drenthe je stem uitbrengen
  • Vanaf 21.00 uur zendt RTV Drenthe live de uitslagenavond uit op radio, televisie en online
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023, 21:13 uur
21:13

Volg het laatste nieuws in ons nieuwe liveblog

Volg de uitslagen en de reacties in ons nieuwe liveblog. Kijk hier verder.
20:52

Stembiljetten voor waterschapsverkiezingen op bij stembureu in Emmen

Op het stembureau in de kantine van DZOH in de wijk Rietlanden in Emmen konden kiezers een tijdje niet stemmen voor het waterschap omdat de stembiljetten op waren. Kiezers werd gewezen op de mogelijkheid om voor het waterschap te gaan stemmen in een nabijgelegen stemlokaal. De schorsing duurde ruim een half uur, toen waren er weer voldoende stembiljetten.
We hebben alles in het werk gesteld om het ongemak zo kort mogelijk te houden", aldus een woordvoerder van de gemeente Emmen. "Het is natuurlijk vervelend als je niet beide stemmen op een plek kunt uitbrengen."
20:49

Lijsttrekker PvdA zit er klaar voor

Lijsttrekker Yvonne Turenhout van de PvdA zit in het provinciehuis met haar man klaar voor de verkiezingsuitslagen. Om 21.00 uur begint daar de uitslagenavond van RTV Drenthe.
Yvonne Turenhout met haar man
Yvonne Turenhout met haar man © Ineke Kemper/RTV Drenthe
20:35

Drukte bij stembureaus laatste uur

In zowel Assen als Roden staan lange rijen voor stembureaus. In Roden was de wachttijd om 20.00 uur nog een uur. In Assen stond om 20.10 uur nog een rij buiten in Kloosterveen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Noordenveld mag iedereen die om 21.00 uur nog in de rij staat stemmen. De voorzitter van het stembureau kijkt wie de laatste in de rij is. Zelf had de woordvoerder niets gemerkt van de rijen. "De doorlooptijd is hier vrij snel, maar de opkomst is zeer hoog."
Rijen in Kloosterveen in Assen
Rijen in Kloosterveen in Assen © Kees Hoogeveen
20:31

Landelijke opkomst is 48 procent

Tot ruim een uur voor het sluiten van de stembureaus heeft 48 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is meer dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden op dit tijdstip. Toen had 46 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders gestemd. Dat blijkt uit de opkomstcijfers van Ipsos, in opdracht van de NOS.
19:15

Opkomst in Assen 43 procent, Borger-Odoorn ruim 47 procent

De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen was in Assen om 18.30 uur 43 procent. In Borger-Odoorn was dat 47,49 procent, in die gemeente ruim 5 procentpunt hoger dan vier jaar geleden.
De opkomst voor de waterschapsverkiezingen zijn in Assen: Hunze en Aa's: 38 procent, Drents Overijsselse Delta: 37 procent en Noorderzijlvest: 40 procent. In Borger-Odoorn: Hunze en Aa's 45,83 procent en Vechtstromen 45,54 procent.