Verkiezingsdebat over stadion FC Emmen, N34 en vakantieparken: kijk hier de hoogtepunten

Lijsstrekkers Provinciale Statenverkiezingen
Lijsstrekkers Provinciale Statenverkiezingen debatteren over nieuw stadion van FC Emmen © RTV Drenthe
Moet de provincie de portemonnee trekken voor een nieuw stadion van FC Emmen? Is er ruimte en geld voor een verbreding van de N34? En is er nog toekomst voor gedoogbeleid rondom de permanente bewoning van vakantieparken? Het zijn drie thema's waar de lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen vanavond over debatteerden.
In verschillende samenstellingen kruisten achttien partijen in verschillende samenstellingen de degens met elkaar. Weten wat je gemist hebt? In onderstaand overzicht behandelen de kwesties per thema en kan je alles nog eens terugkijken.

Nieuw stadion FC Emmen

Het onderkomen aan De Oude Meerdijk is bijna niet los te zien van de Drentse profclub, maar kan het stadion nog wel mee in de komende jaren?
Wil FC Emmen een vaste speler in de eredivisie worden, dan zal er structureel meer geld in het laatje moeten komen. Een stadion met meer capaciteit kan een opening zijn, maar is de provincie aangewezen om het nieuwe 'thuis' vanaf de eerste paal tot de laatste graszode mede te financieren? Er zal ook worden gekeken naar de rol van het clubbestuur, de gemeente en commerciële partijen. Het CDA, 50PLUS, FvD, Alliantie, JA21, ChristenUnie, SGP en BVNL discussieerden over het thema.
Bekijk hier het debat over een nieuw stadion van FC Emmen:
Lijsttrekkers debatteren over geld voor een nieuw stadion voor FC Emmen

Verdubbeling N34

De verbreding van de N34 hangt al jaren als een heet hangijzer boven de politiek in Drenthe. Maar in de tijd dat de politiek bakkeleit over het transformeren van een twee- naar een vierbaansweg, is er nog altijd geen echte knoop doorgehakt.
De provincie zette aanvankelijk in op een gedeeltelijke verdubbeling en een nieuw verkeersplein - een grote rotonde - bij Gieten. Maar dat plan werd ingehaald door de gierend hoge inflatie met gestegen bouwkosten als gevolg, zo bleek begin dit jaar. Uitvoering van het hele plan zou 40 miljoen euro extra gaan kosten.
Aan het aantredende provinciebestuur de opdracht om een nieuw besluit te nemen over de provinciale weg tussen de A28 bij De Punt en Emmen. VVD, PVV, Sterk Lokaal Drenthe, SGP, PvdA, D66, Volt en Alliantie gingen ervoer in debat.
Bekijk hier het debat over de verdubbeling van de N34:
Lijsttrekkers debatteren over verdubbeling van de N34

Bewoning van vakantieparken

Mensen wonen er soms al heel hun leven, en het werd veelal gedoogd: de permanente bewoning op vakantieparken. Toch werd in 2018 het mes gezet in het aantal vakantieadressen waar nog permanent gewoond mag worden. Daarvoor werd het programma Vitale Vakantieparken opgericht. Daarin staat onder meer dat Drenthe vijftig parken wil hebben die excelleren en vijftig parken een transformatieproces moeten ingaan. Maar is het wonen op een vakantiepark niet een van de oplossingen voor het woningtekort?
Is er in Drenthe nog toekomst voor permanente bewoning op vakantieparken? PvdA, JA21, FvD, 50PLUS, ChristenUnie, SP, PVV en Sterk Lokaal gingen erover in debat.
Bekijk hier het debat over de bewoning op vakantieparken:
Lijsttrekkers debatteren over permanente bewoning op vakantieparken

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.