In Beeld: De Drent naar de stembus

De Drent kan vandaag naar het stembureau om te stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. Onze verslaggevers spraken met meerdere Drenten in de stembureaus over deze verkiezingen.
Zo zit de 72-jarige Heer Ekker vandaag bij het stembureau in Tiendeveen, en benadrukt hij nog maar eens het belang om naar de stembus te gaan. "Het is belangrijk om te stemmen, want dat is je recht van spreken. Daar moet je gewoon gebruik van maken."
De 32-jarige Maaike Wilffert sluit zich daar bij aan. "Als je kan stemmen moet je het doen, anders mag je ook niet zeuren! Ik heb ook namens mijn partner gestemd, elke stem is er een."

Politici laten zich massaal zien

Wethouders, burgemeesters en gemeenteraadsleden. Ze brachten vandaag allemaal een bezoekje aan een nabijgelegen stembureau.
PvdA-raadslid Jeroen Mulder uit de gemeente Emmen pakte het wel op een hele speciale manier aan. Hij liep een wandelroute van ongeveer vijftig kilometer langs verschillende stembureaus, en deelde bij ieder stembureau die hij bezocht chocolaatjes uit.
Ook burgemeester Inge Nieuwenhuizen van gemeente De Wolden volgde dat voorbeeld en bracht, per auto, een bezoek aan verschillende stembureaus in haar gemeente en deelde paaseitjes uit.

Extra nadruk voor jongeren om te stemmen

Politici benadrukken ook nog maar eens dat vooral jongeren gebruik moeten maken van hum stemrecht. "Jongeren denken dat het vaak niet over hen gaat, maar het gaat juist over hen", vertelt Karel Loohuis, burgemeester van de gemeente Hoogeveen.
De 72-jarige Heer Everts zit al ruim vijftien jaar op het stembureau in De Wijk. Ook hij mist de opkomst van de jongeren. "Ik hoop dat ze vanavond nog komen, het is zo belangrijk. Juist voor hen."
De 21-jarige Charno en de 22-jarige Dewi uit Schoonoord geven gehoor aan de oproep. Zij zeggen zich het belang van de verkiezingen maar al te goed te realiseren. "Het is een voorrecht waar we gebruik van moeten maken", vertellen de twee.
De 22-jarige Dewi en 21-jarige Charno uit Schoonoord brengen hun stem uit: 'Veel jongeren beseffen niet hoe belangrijk het is'
De 22-jarige Dewi en 21-jarige Charno uit Schoonoord brengen hun stem uit: 'Veel jongeren beseffen niet hoe belangrijk het is' © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Tot 21.00 uur vanavond heb je nog de mogelijkheid om je stem uit te brengen. Daarna sluiten de stembureaus en worden de stemmen geteld.
De Drentse verkiezingsuitslag is vanavond live te volgen op RTV Drenthe. Deze speciale uitzending vanuit het provinciehuis in Assen begint om 21.00 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.